A treia ediție a Forumului CYBERSEC - una din cele mai importante conferințe consacrate problemelor strategice ale spațiului și securității cibernetice în Europa - va avea loc, în perioada 9 - 10 octombrie 2017, în Cracovia (Polonia). Vor participa peste 1.000 de delegați din întreaga lume, reprezentanți ai autorităților, experți de top din industrie, lideri din sectorul privat global, investitori și start-up-uri din domeniul tehnologiei. Obiectivul Forumului este dezvoltarea unor soluții practice și inovative pentru întărirea securității cibernetice în Uniunea Europeană și NATO. Întărirea capacității de prevenire a atacurilor cibernetice devine una din cele mai mari probleme din UE. Numai în ultimii patru ani, impactul economic al infracțiunilor cibernetice a crescut încincit. Potrivit președintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, în pofida progreselor înregistrate în Europa în ultimii ani, încă nu suntem pregătiți suficient pentru a face față sporirii amenințărilor cibernetice și este esențială crearea unor noi instrumente care să crească securitatea rețelelor. Cooperarea la nivel internațional este crucială pentru a rezolva problema amenințărilor cibernetice. Soluțiile propuse de CE sunt incluse în noul document privind securitatea cibernetică, care va fi și unul din principalele subiecte dezbătute lunile viitoare la Bruxelles.
La Forumul CYBERSEC vor fi analizate activitățile din spațiul cibernetic, cum ar fi dezinformarea, manipularea sau provocarea, care constituie amenințări în creștere la adresa fundamentelor democrației, cum ar fi procesul electoral.
De asemenea, sunt vizate problemele legate de construirea capacităților de apărare cibernetică ale NATO, inclusiv punerea în folosință a noilor tehnologii din sectorul apărării și robotizarea câmpului de luptă.
Un alt subiect important va fi securitatea cibernetică a Internetului Lucrurilor (Internet of Things — IoT) și problema responsabilității pentru siguranța utilizatorului care este de competența furnizorilor de soluții IoT.
Sunt dezbătute, de asemenea, problemele de securitate din infrastructură, în special în domeniul îngrijirii sănătății, oportunitățile și riscurile provocate de extinderea utilizării noilor tehnologii, cum ar fi inteligența artificială. În timpul conferinței va fi semnat un acord internațional între centrele de inovare în securitate cibernetică. Acordul va marca lansarea de către 14 centre a primei platforme globale de acest tip, numită Ecosistemul global al platformei ecosistemelor în inovare și securitate cibernetică (EPIC). Reprezentanți ai ecosistemelor de inovare cibernetică din zece țări vor participa la o conferință de presă comună care va însoți inaugurarea portalului EPIC.