“Forumul Regional al Energiilor Neconvenţionale” se desfăşoară la Constanţa

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Aflat la prima ediţie

“Forumul Regional al Energiilor Neconvenţionale” se desfăşoară la Constanţa

Economie 01 Septembrie 2006 / 00:00 1291 accesări

Modificările socio-economice din ultimii ani au condus la schimbarea structurii competenţelor şi ponderii diferitelor domenii de interes. În acest context, Comisia Europeană va lansa o nouă strategie pentru IMM-uri care are ca scop creşterea competitivităţii acestora pe piaţa internă a UE prin reducerea birocraţiei, sporirea numărului de contracte publice, precum şi mărirea gradului de accesare a surselor de finanţare şi îmbunătăţirea dialogului cu instituţiile europene. În acest sens, Patronatul Întreprinderilor Mici şi Mijlocii Constanţa organizează, astăzi, la Constanţa, prima ediţie a “Forumului Regional al Energiilor Neconvenţionale”, eveniment la care participă reprezentanţi ai instituţiilor publice ale statului de la nivel local şi regional, dar şi ai Delegaţiei Comisiei Europene în România. Tematica forumului va fi axată pe dezbateri privind politica de promovare a surselor regenerabile de energie în România, fondurile europene pentru sprijinirea IMM-urilor şi co-finanţarea proiectelor din domeniul surselor regenerabile de energie.

De asemenea, vor fi prezentate o serie de studii de caz, iar furnizorii de echipamente şi instalaţii destinate proiectelor din domeniu vor prezenta oferte şi vor oferi consultanţă celor interesaţi. Totodată, bursa de contacte va putea stabili relaţii de principiu şi contracte între integratorii de sisteme şi beneficiarii acestora. Ca viitoare membră a UE, România trebuie să introducă treptat folosirea energiei neconvenţionale, pornind de la 2,2% în 2006 şi ajungînd la 8,4% în 2010 din valoarea totală a energiei consumate. Potrivit unor studii ale Comisiei Europene, regiunea Dobrogei este una dintre cele mai favorabile unor astfel de investiţii. În opinia patronatelor, la nivelul României au fost identificate cinci zone propice investiţiilor în energia eoliană, două dintre acestea fiind litoralul Mării Negre şi Dobrogea. De altfel, numai în această regiune, cu ajutorul energiei solare s-au putea obţine jumătate din apa caldă menajeră consumată de către toţi locuitorii, în timp ce biodieselul reprezintă o altă preocupare pentru producătorii constănţeni. La eveniment şi-au anunţat intenţia să participe firme din Germania, Italia şi Austria.

Calitatea managementului lasă de dorit...

“Forumul regional este un lucru inedit, deosebit, cu conotaţii pe măsură, întrucît vom avea, de anul viitor, procente clare stabilite de UE în ceea ce priveşte producţia de energie electrică ce trebuie să provină din surse neconvenţionale. În obiectivele noastre prioritare se numără modul în care vom şti să folosim integrarea în UE, să accesăm fondurile UE prin întocmirea de proiecte, dar şi modul în care vom şti să creăm consorţii care să gestioneze acest lucru. Cea mai mare deziluzie pentru noi ar fi să nu fim în stare să accesăm aceste fonduri în totalitatea lor”, a declarat, ieri, în cadrul unei conferinţe de presă, preşedintele Federaţiei Patronale IMM Regiunea Sud-Est, Marian Filimon. El a adăugat că, în urma unei analize interne, s-a constatat faptul că gradul de pregătire privind asigurarea unui management viabil nu este satisfăcător. Patronatele pentru IMM-uri nu sînt mulţumite nici de gradul de pregătire a agenţilor economici de a face faţă rigorilor de pe piaţa unică europeană: “Pentru IMM-uri, integrarea europeană înseamnă a rămîne în picioare, a fi viabili, astfel încît afacerile pe care le derulează să se desfăşoare pe aceleaşi coordonate şi în perioada următoare”. Studiile arată că o parte din IMM-uri s-au pregătit pentru aderare şi au luat măsuri în consecinţă, însă din punctul de vedere al actului managerial “există o suferinţă majoră”. “Din păcate, unii manageri sînt furaţi de complexitatea activităţii din cadrul firmelor pe care le conduc, în timp ce alţii, din ignoranţă sau care merg pe principiul , nu au reuşit să perceapă importanţa şi consecinţele integrării, noi credem că vor avea probleme serioase în perioada următoare”, a afirmat Filimon.

La rîndul său, prim-vicepreşedintele FPIMM Regiunea Sud-Est, Ştefan Davidescu, a menţionat cîteva dintre problemele cu care se confruntă IMM-urile. El a amintit că cea mai stringentă problemă este lipsa forţei de muncă calificate, calificînd-o ca fiind o “trăsătură dominantă a mediului de afaceri la nivel naţional”. “Dincolo de zona politicului care se agită odată la patru ani şi mai durează 1-2 ani pînă se aşează, oamenii de afaceri reprezintă o continuitate”. În aceeaşi notă s-a exprimat şi preşedintele PIMM Vrancea, Ion Roman, care a subliniat faptul că “guvernanţii ar trebui să nu uite de promisiunile pe care le-au făcut în campania electorală atunci cînd ne-au cerut votul. Noi dorim să fim respectaţi mai mult”. De asemenea, reprezentanţii CNIPMMR solicită Guvernului şi instituţiilor abilitate acordarea IMM-urilor a unui sprijin în vederea pregătirii “pe ultima sută de metri” pentru aderarea la UE. Printre solicitările lor se numără reducerea fiscalităţii, în sensul reducerii impozitelor pe forţa de muncă, suplimentarea fondurilor nerambursabile de finanţare a IMM care sînt administrate de Agenţia Naţională pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii şi Cooperaţie, reintroducerea convenţiilor civile pentru activităţile ocazionale sau sezoniere şi concentrarea pe latura de îndrumare şi “să o lase mai moale cu controalele, sancţiunile şi amenzile”.



12