Fosilă necunoscută de dinozaur, descoperită în SUA

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Fosilă necunoscută de dinozaur, descoperită în SUA

Monden 03 Februarie 2014 / 00:00 412 accesări

Un craniu aparţinând unei specii necunoscute de phytosaur, un veritabil „monstru al mlaştinilor”, cu botul lung şi plin de dinţi, asemănător crocodililor, care a trăit în urmă cu mai mult de 200 de milioane de ani, a fost descoperit în statul american Texas. Reptilele din grupul Phytosaur se hrăneau cu peşti şi alte animale pe care le vânau de-a lungul malurilor râurilor şi lacurilor din Triassic. Noua specie a primit denumirea de Machaeroprosopus lottorum, iar pornind de la măsurătorile craniului, specimenul respectiv avea aproximativ cinci metri lungime.

Fosilele de phytosaur sunt relativ comune în Canionul Cooper din Garza County, Texas, zona în care a fost descoperit şi noul specimen. În prezent, această zonă este aridă, dar în Triassicul Târziu era acoperită de o pădure de conifere şi de ferigi arborescente care înconjura un lac în care vânau phytosaurii. Descoperirea propriu-zisă a acestui craniu a avut loc încă din 2001, când un cercetător din cadrul Texas Tech, Doug Cunningham, desfăşura o serie de săpături în zonă. Craniul a fost excavat cu tot cu roca în care era conservat, fiind transportat la muzeu unde s-au derulat apoi operaţiunile de extragere a fosilei din patul de rocă. După îndepărtarea patului de rocă, Bill Mueller şi colegii săi au comparat trăsăturile acestui craniu cu cele ale altor cranii de phytosaur şi au descoperit că este vorba despre o specie necunoscută.

Phytosaurii au trăit în Triassicul Târziu, acum 230 - 203 milioane de ani. Craniul descoperit aparţine unei femele şi măsoară circa un metru lungime. Caracteristicile botului indică faptul că aceste animale se hrăneau preponderent cu peşti, dar probabil şi cu alte animale mai mici care ajungeau pe malul apelor pentru a se adăpa. Craniul seamănă foarte mult cu cel de aligator, însă fosele nazale sunt amplasate în apropierea ochilor, la baza botului, nu la capătul său, aşa cum se întâmplă în cazul aligatorilor.



12