Fost depozit de arme chimice, pe mâna insurgenţilor din Irak

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Fost depozit de arme chimice, pe mâna insurgenţilor din Irak

Externe 10 Iulie 2014 / 00:00 415 accesări

Cadavrele a 53 de bărbaţi care au fost victime ale unor execuţii extrajudiciare au fost descoperite în apropierea oraşului irakian Hilla, situat în centrul ţării. Cadavrele prezintă urme de gloanţe în craniu şi piept, fiind descoperite la sud de oraşul Hilla. La nord de oraşul Hilla au avut loc intense confruntări armate între insurgenţi sunniţi şi serviciile de securitate irakiene. Ieri, în aceeaşi zonă au fost comise două atentate sinucigaşe, soldate cu cel puţin doi morţi şi 13 răniţi. Combatanţii grupului terorist sunnit Statul Islamic în Irak şi Levant ocupă numeroase zone din estul Siriei şi din nord-estul Irakului.

O altă veste-şoc care a venit din Irak este că grupări armate teroriste au preluat controlul unui fost depozit de arme chimice datând din perioada lui Saddam Hussein. Confirmarea a venit din partea Guvernului irakian, într-o scrisoare adresată secretarului general al ONU, Ban Ki-moon. În această scrisoare, datată 1 iulie şi dată publicităţii ieri, ambasadorul irakian la ONU, Mohammed Ali Alhakim, afirmă că, din cauza lipsei de securitate, Irakul nu poate continua, temporar, distrugerea arsenalului său. Potrivit scrisorii, grupările teroriste armate au pătruns în Al Muthanna, la nord-vest de Bagdad, în noaptea de 11 iunie, după ce au dezarmat militarii care îl păzeau. Această zonă este o fostă instalaţie de arme chimice, unde rămăşiţele fostului program de armament chimic irakian sunt depozitate în buncăre, explică scrisoarea, fără să ofere detalii despre natura sau periculozitatea acestora.

Departamentul de Stat american anunţa, la rândul său, încă din luna iunie că jihadiştii sunniţi din cadrul Statului Islamic, care au preluat controlul asupra unei părţi a Irakului, controlează această fostă fabrică de producere a armelor chimice datând din timpul regimului lui Saddam Hussein. Oficialii americani au apreciat că nu vor putea produce arme chimice operaţionale, deoarece produsele care se află în interior sunt vechi. Complexul a început să producă gaz muştar şi alte gaze chimice, între care gaz sarin, la începutul anilor '80. Potrivit CIA, acest program de arme chimice a atins apogeul în timpul războiului dintre Iran şi Irak, la sfârşitul anilor '80. CIA afirmă că acest complex a fost ulterior închis după primul război din Golf, în timp ce rezoluţiile ONU au interzis Irakului orice producere de arme chimice. La începutul anilor '90, a fost folosit pentru supervizarea distrugerii stocurilor irakiene de arme chimice.

Taguri articol


12