Fost judecător, cercetat de DIICOT pentru luare de mită

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Fost judecător, cercetat de DIICOT pentru luare de mită

10 Noiembrie 2016 / 16:06 675 accesări

Procurorii DIICOT anunță că Mihail Gabriel Stănescu, fost judecător la Tribunalul Buzău, este cercetat în arest la domiciliu pentru șase infracțiuni de luare de mită, alături de magistrat fiind cercetat în stare de arest preventiv și omul de afaceri Dorin Marinescu.

Mihail Gabriel Stănescu, fost judecător la Secția a II-a Civilă, la data presupuselor fapte magistrat al Secției Contencios Administrativ și Fiscal, este acuzat de DIICOT de șase infracțiuni de luare de mită. Judecătorul a fost eliberat din funcție ca urmare a pensionării, președintele Klaus Iohannis semnând la data de 8 noiembrie decretul de pensionare. În aceeași cauză procurorii din Buzău îl cercetează și pe omul de afaceri Dorin Marinescu, la data faptelor administrator la SC Bachus Dealurile Istritei SRL Buzău, fostă SC Continental Serv Impex SRL Buzău, pentru inițiere și constituire a unui grup infracțional organizat, evaziune fiscală în formă calificată, delapidare cu consecințe deosebit de grave, spălare de bani, instigare la fals în evidențele contabile, ultraj, inducerea în eroare a organelor judiciare și dare de mită.

"În perioada ianuarie 2012 – decembrie 2015, inculpatul Marinescu Dorin împreună cu suspecții R. P. și B. G., în calitate de lucrători cu atribuții de recepție şi gestiune, au constituit un grup infracţional organizat având ca scop sustragerea de la plata obligațiilor fiscale datorate bugetului de stat, prin ascunderea sursei impozabile sau taxabile și neevidențierea tuturor veniturilor rezultate din comercializarea de vin alb și roșu ori de băuturi intermediare, calificate ca fiind vin (băuturi care aveau în componență alcool etilic, ca materie primă accizabilă, pentru care societatea comercială referită nu avea autorizație de antrepozit fiscal) și însușirea de sume de bani din patrimoniul SC Continental Serv Impex SRL Buzău prin justificări fictive de achiziții de materii prime, acoperite cu înregistrări inexacte în conturile contabile specifice. Ascunderea sursei impozabile sau taxabile s-a realizat în perioada de referință prin achiziționarea unei cantități de struguri mult mai mari decât cea înscrisă în documentele de achiziție, surplusul rezultat fiind transformat în must nefermentat obținut fără evidențiere contabilă și supus procesului de vinificație, iar produsul final obținut, respectiv vin alb, roșu sau băutură intermediară definită ca vin fiind comercializat fără înregistrarea veniturilor în evidențele contabile", transmit procurorii printr-un comunicat de presă.

Prejudiciul este estimat de anchetatori la 9.600.000 lei.

DIICOT susține că în timpul controlului făcut de Direcția Generală Antifraudă, în anul 2015, în perioada 16 iunie-20 septembrie, omul de afaceri și alte două persoane au refuzat să pună la dispoziția inspectorilor documente fiscale și le-a interzis acestora să pătrundă în punctul de lucru din comunza Breaza, județul Buzău "prin interpunerea unui număr de 4 câini, în vederea blocării accesului la respectivele spații". Mai mult, un membru al echipei de control ar fi fost amenințat telefonic de Dorin Marinescu cu acte de violență și "executare pe viitor a unei pedepse privative de libertate, înscenând totodată, în timpul controlului, furtul unor documente de evidență contabilă, a unui laptop și a unui telefon mobil".

În ceea ce îl privește pe magistratul cercetat în dosar, procurorii susțin că în perioada 30.01.2015 – 21.02.2016 ar fi primit de la Dorin Marinescu, persoanel sau prin intermediar, în șase rânduri, cantitatea totală de 75,5 litri de vin, o carcasă de miel și alte bunuri. În schimb, Mihail Gabriel Stănescu ar fi urmat să pronunțe o sentință favorabilă SC Continental Prod 2000 SRL Buzău, într-o cauză ce avea ca obiect anularea unui raport de inspecție fisală și a deciziei de impunere fiscală.

"Pe fondul dat, magistratul judecator – inculpatul Stănescu Mihail Gabriel, contrar probelor existente la dosarul cauzei, cu ignorarea flagrantă a normelor care legitimeaza calitatea procesuala pasiva, cu eludarea motivelor formulate in intampinarile depuse de către autoritatile fiscale ale statului român, a pronuntat o sentinţă civilă prin care a anulat raportul de inspectie fiscala si decizia de impunere fiscala emise de către DGRFP Galati, ca efect al admiterii actiunii formulată de către SC CONTINENTAL PROD 2000 SRL Buzau, societate comercială administrată de către inculpatul Marinescu Dorin. Ulterior, prin decizia civilă din data de14.06.2016, respectiva sentinţă a fost casată în integralitatea sa de către Curtea de Apel Ploiești – Sectia a II-a Civila, Contencios Administrativ si Fiscal", mai spun procurorii.

Curtea de Apel Ploiești a decis arestarea preventivă a omului de afaceri și arestarea la domiciliu a magistratului.



12