Fost ofiţer CIA condamnat, în premieră, pentru deconspirarea unui agent

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Răzbunarea sistemului

Fost ofiţer CIA condamnat, în premieră, pentru deconspirarea unui agent

Monden 08 Ianuarie 2013 / 00:00 336 accesări

PEDEAPSĂ RUŞINOASĂ John Kiriakou, de 48 de ani, a devenit primul fost agent operativ şi ofiţer al Serviciilor Secrete americane care va ispăşi o pedeapsă de 30 de luni de închisoare pentru deconspirarea unui coleg. Şi pedeapsa este destul de mică pentru că risca de fapt zece ani şi a fost obţinută în urma unui înţelegeri cu procurorii Departamentului de Justiţie. Fostul agent a recunoscut că a încălcat Protocolul de Protejare a Identităţii Agenţilor Activi în cadrul CIA, o lege care datează din 1982, menită a împiedica deconspirarea cu bunăştiinţă în presă a spionilor sau colaboratorilor Serviciilor Secrete. În peste 60 de ani de existenţă CIA este pentru prima dată când un fost agent este condamnat pentru un astfel de delict. Pe 25 ianuarie trebuie să se predea pentru a fi încarcerat.

În 15 ani cât a lucrat în cadrul CIA, activitatea lui John Kiriakou a fost mai mult decât satisfăcătoare, fiind unul dintre cei mai decoraţi şi apreciaţi agenţi operativi. A lucrat de exemplu sub acoperire pentru prinderea sau anihilarea unor importanţi lideri al-Qaida. În 2002 a condus echipa care l-a capturat pe Abu Zubaydah, specialist în logistică pentru al-Qaida, fiind reţinuţi atunci şi alţi militanţi ai reţelei teroriste, moment consemnat ca o adevărată victorie a Serviciilor Secrete după atacurile din 11 septembrie 2001. A părăsit CIA în 2004 şi s-a angajat ca specialist în consultanţă pentru securitate, iar trei ani mai târziu a apărut în atenţia mass-media după ce a acceptat să vorbească despre tacticile ilegale de interogare, precum simularea înecului. Foarte repede a devenit o sursă importantă pentru jurnalişti, de unde i s-a tras şi necazul. A vrut să-l ajute pe jurnalistul freelancer Matthew A. Cole cu numele unui fost coleg, despre care nu a ştiut că este în continuare activ. De altfel, jurnalistul nici măcar nu intenţiona să-i publice numele, ci vroia doar să-i ceară acestuia să confirme informaţii. Cert este că John Kiriakou a fost identificat drept sursa desconspirării şi deşi a cheltuit peste 500.000 de dolari pe avocaţi nu a reuşit să scape de pedeapsă.

ŢAP ISPĂŞITOR Casa Albă şi Departamentul Justiţiei s-au văzut nevoite să trateze cazul într-o manieră foarte serioasă, după ce în 2009 au ajuns în presă nume şi fotografii din dosarele CIA privind interogatoriile deţinuţilor de la Guantanamo. Agenţii FBI au descoperit că avocatul specializat în protecţia drepturilor omului John Sifton a întocmit un dosar complet conţinând dovezi ale abuzurilor comise la Guantanamo, reuşind să obţină în instanţă anularea multor documente din rechizitorii pentru că fuseseră obţinute prin tortură. Avocatul a făcut schimb de e-mail-uri cu mai mulţi jurnalişti printre care şi Matthew A. Cole şi aşa s-a ajuns la John Kiriakou. A fost de ajuns pentru ca FBI să ceară mandat judecătoresc pentru a accesa e-mail-ul fostului ofiţer CIA şi până la condamnare nu a mai fost decât un pas. Pentru mulţi, John Kiriakou este un ţap ispăşitor pentru toate neregulile demascate în practicile Serviciilor Secrete.

Taguri articol


12