Fost ofiţer DNA, reţinut pentru scurgere de informaţii secrete

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Flagrant eşuat

Fost ofiţer DNA, reţinut pentru scurgere de informaţii secrete

Eveniment 20 Martie 2014 / 00:00 2981 accesări

A „călcat pe bec” în propria ogradă, iar acum va răspunde penal pentru ceea ce a făcut. Mai mult, a ajuns în spatele gratiilor, alături de infractorii pe care, probabil, i-a băgat cândva la „răcoare”. Este cazul lui Dan Emil Manolachi, fost ofiţer de poliţie judiciară din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) Bucureşti, în prezent ofiţer la Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Constanţa. El a fost reţinut, ieri după-amiază, chiar de foştii săi colegi de la anticorupţie, pentru folosire de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii şi favorizarea făptuitorului. Procurorii spun că în acelaşi dosar mai sunt anchetaţi fostul şef al Gărzii Financiare Constanţa, Ciprian Mihail Fronea, fostul comisar general al Gărzii Financiare, Sorin Florea, şi alţi doi foşti comisari din cadrul Gărzii Financiare - Comisariatul General, Mădălina Buduleanu şi Eduard Cristian Tomescu, acuzaţi de aceleaşi infracţiuni. Ei sunt învinuiţi că au ajutat un comisar de la Garda Financiară Bucureşti să scape de un flagrant.

LUPUL, PAZNIC LA OI Potrivit DNA, în 2012, Manolachi activa la DNA şi, începând cu 2 iulie, a fost delegat să facă cercetări într-un dosar aflat în lucru la Secţia de combatere a infracţiunilor conexe infracţiunilor de corupţie şi care-l viza pe un comisar de la Garda Financiară Bucureşti. „În baza atribuţiilor de serviciu şi a ordonanţei de delegare a procurorului, comisarul-şef Dan Emil Manolachi a intrat în posesia informaţiilor existente în dosarul respectiv, date care nu erau destinate publicităţii. Aceste informaţii reprezentau: conţinutul denunţului care a stat la baza înregistrării dosarului, solicitarea şi dispunerea autorizaţiilor de interceptare de către instanţa de judecată, rezultatul activităţilor infracţionale monitorizate ca urmare a autorizării de către instanţă, aspecte de ordin tactic privind ancheta şi realizarea momentelor operative”, se arată într-un comunicat de presă remis, ieri, de DNA.

TRASEUL INFORMAŢIILOR Profitând de faptul că are acces la toate aceste informaţii secrete, Manolachi s-a transformat în „cârtiţă” şi a „dat pe goarnă” tot ceea ce aflase. Potrivit procurorilor anticorupţie, ofiţerul i-a spus lui Fronea că îl anchetează pe un coleg de-al acestuia de la Bucureşti, care este pe punctul de a fi prins în flagrant. Ulterior, Fronea a transmis informaţiile mai departe, înştiinţându-l pe Sorin Florea, care, la rândul lui, le-a cerut subordonaţilor lui, Tomescu şi Buduleanu, să-l avertizeze pe colegul lor că trebuie să aibă grijă ce vorbeşte la telefon şi să se ferească de orice ispită... mituitoare. Suspectul a ascultat sfatul primit şi a evitat astfel prinderea sa în flagrant. „Faptul că informaţiile ce nu erau destinate publicităţii au fost transmise pe circuitul prezentat anterior a condus la îngreunarea anchetei şi a identificării şi prinderii făptuitorilor implicaţi în activităţile infracţionale ce făceau obiectul dosarului respectiv”, spun procurorii DNA în comunicatul de presă.

PROPUNERE DE ARESTARE Dan Emil Manolachi, naşul fostului inspector-şef al IPJ Constanţa, Valentin Burlacu, a fost reţinut în baza unei ordonanţe de 24 de ore şi urmează să fie prezentat Tribunalului Bucureşti cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.



12