Cpt. Paul Ababei, fost angajat în cadrul Poliţiei Municipiului Constanţa, este rejudecat de Curtea de Apel Constanţa pentru evaziune fiscală, întrucât acesta a contestat condamnarea în lipsă de cinci ani de închisoare. În urmă cu câteva luni, fostul ofiţer a fost extrădat din Spania, ţara în care s-a ascuns în anul 2003, la scurt timp de la pronunţarea unei alte sentinţe de condamnare pentru trafic de influenţă, dare şi luare de mită. Pentru a scăpa de cei trei ani şi jumătate de puşcărie la care a fost condamnat de Tribunalul Militar Bucureşti, el a fugit din România. După câteva luni, procurorii constănţeni i-au întocmit un alt dosar penal pentru evaziune fiscală. Potrivit actului de inculpare, Paul Ababei şi prietenul lui, Hristu Scupra, au păgubit bugetul de stat în calitate de administratori ai SC „Relton” SRL, firmă care avea ca obiect de activitate comerţul cu produse petroliere, servicii producţie şi import-export.
• BUGET DE STAT PREJUDICIAT • Procurorii spun că, pe 15 februarie, între SC „Relton” SRL, înfiinţată de Scupra şi Ababei, şi SC „Caram” SA Oneşti, s-a încheiat un contract prin care firma din Oneşti se obliga să proceseze benzina de cocsare brută cumpărată de către administratorii SC „Relton” de la rafinăria Dărmăneşti. Astfel, în perioada 26 februarie 1999 – 11 iunie 1999, SC „Caram” SA a procesat şi vândut către SC „Relton” 5,5 milioane de litri de benzină Premium, care, ulterior, a fost vândută de Ababei şi Scupra către diverşi agenţi economici din Bucureşti şi din alte 17 judeţe ale ţării, fără ca tranzacţiile să fie trecute în evidenţa contabilă. Totodată, prin neplata accizelor, a TVA-ului şi a taxei de drum, statul a fost prejudiciat cu 33,9 miliarde lei. Cei doi au fost trimişi în judecată în lipsă şi condamnaţi de judecători: Ababei la cinci ani, iar Scupra la trei ani de detenţie.
• CERERE RESPINSĂ • Prezent vineri în faţa instanţei Curţii de Apel Constanţa, Ababei a cerut, prin intermediul avocatului angajat, să se suspende hotărârea de condamnare. Apărătorul a susţinut că, la primul termen de judecată de pe 19 mai, magistraţii l-au audiat pe Ababei şi trei martori, care au scos la iveală anumite aspecte care nu au fost luate în considerare la prima judecată. „În perioada în care am fost adminstratorul societăţii am desfăşurat o activitate perfect legală”, a spus Paul Ababei. După deliberări, instanţa a respins cererea de suspendare şi a acordat un nou termen pe 22 septembrie pentru ca expertiza contabilă ce trebuie efectuată în dosar să fie terminată.