Agim Ceku, fostul premier al Kosovo şi fost lider miliar al rebelilor albanezi, a fost arestat marţi la frontiera bulgaro-macedoneană de la Gheşevo, în baza unui mandat internaţional de arestare transmis de Interpol. Măsura arestului preventiv în baza unui mandat de arestare internaţional emis la cererea Serbiei, a fost prelungit pînă sîmbătă, a anunţat, miercuri, procurorul general al Sofiei, Nikolai Kokinov. Un tribunal bulgar urmează să se pronunţe în zilele următoare asupra procedurilor ce trebuie aplicate în dosarul său.
Autorităţile de la Belgrad îl acuză pe Agim Ceku, în vîrstă de 48 de ani, fost lider al gherilelor albaneze din Kosovo, că a comis crime de război în Croaţia, în timpul războiului de independenţă (1991-1995) şi în timpul conflictului din Kosovo (1998-1999). La Priştina, un oficial al Partidului Social-Democrat din Kosovo, al cărui preşedinte este Agim Ceku, a confirmat arestarea sa. Acesta se deplasa în Bulgaria pentru a discuta cu adjunctul ministrului Afacerilor Externe şi alte personalităţi. Preşedintele Comisiei parlamentare de politică externă, Solomon Passi, a confirmat că Agim Ceku se deplasa în Bulgaria la invitaţia sa. Declarîndu-se şocat de arestarea acestuia, fostul ministru bulgar al Afacerilor Externe a subliniat că Agim Ceku a venit de mai multe ori în Bulgaria fără să aibă parte de un astfel de tratament, mai ales iarna trecută.
Nu este pentru prima dată cînd Agim Ceku este arestat în baza unui mandat sîrb emis de Interpol. Pe 7 mai, Agim Ceku, care deţine şi cetăţenia croată şi are grad de general al armatei croate, a fost expulzat din Columbia unde participa la o conferinţă internaţională. Ulterior, Franţa, stat în care se afla în trecere, nu a dat curs mandatului internaţional emis de autorităţile sîrbe. În 2003, acesta fusese arestat în Slovenia, apoi în Ungaria în 2004, dar de fiecare dată a fost eliberat.
În calitate de premier al Kosovo, din 2006 pînă în 2007, a pregătit cadrul pentru independenţa Kosovo. Anterior, în februarie 1999, acesta părăsise armata croată pentru a se alătura gherilelor albaneze din Kosovo şi a le reorganiza în structură militară, Armata pentru Eliberarea Kosovo, al cărei comandant suprem devine. Autorităţile din Priştina au proclamat unilateral independenţa Kosovo la cîteva luni după plecarea sa, la 17 februarie 2008. Independenţa statului este recunoscută în prezent de 57 din cele 192 de state membre ONU şi respinsă de Serbia, cu sprijinul Rusiei. Cu cîteva săptămîni înainte de alegerile generale din noiembrie 2007, Agim Ceku a anunţat că renunţă la candidatura în numele Alianţei pentru viitorul Kosovo, partidul fostului său camarad în cadrul gherilelor, Ramush Haradinaj, la rîndul său fost premier al Kosovo. S-a alăturat în schimb unui partid mai mic, Partidului Social-Democrat din Kosovo, care dispune de un mandat în Parlamentul kosovar.