Şi-a finanţat campania electorală din 2008 cu bani obţinuţi în mod fraudulos, a cumpărat voturile localnicilor, apoi s-a aşezat liniştit în fotoliul de primar. Este vorba despre Hristu Cati, fostul edil al comunei Cogealac. Acum, însă, a venit scadenţa pentru această aventură... penală. Şi asta pentru că oamenii legii au aflat despre ilegalităţile comise şi i-au întocmit dosar penal. Ulterior, la finalul anchetei, a fost trimis în judecată pentru înşelăciune calificată în convenţii cu consecinţe deosebit de grave. În aceeaşi cauză au fost deferiţi justiţiei şi 13 dintre complicii lui, funcţionari din Primăria Cogealac, localnici şi administratori ai unor firme, acuzaţi că au pus umărul la „succesul” electoral al fostului edil. Ei sunt acuzaţi de înşelăciune, fals în înscrisuri sub semnătură privată şi uz de fals.
BOGAŢI DOAR ÎN ACTE Potrivit anchetatorilor, în perioada decembrie 2007 - octombrie 2008, pentru a-şi putea finanţa campania electorală, dar şi pentru a cumpăra mai multe terenuri, Cati a racolat nouă persoane care au obţinut câte două sau trei credite bancare de la o sucursală BCR din Tulcea, în schimbul promisiunii că el va achita ratele. Ceea ce nu s-a întâmplat... Procurorii au descoperit că, peste noapte, ajutate de doi funcţionari din Primăria Cogealac, Adrian Foamete şi Aurica Helera, şi prin garanţiile administratorilor unor firme, Adam Grameni, Sorin Dore şi Florentina Gherase, mai multe persoane care locuiesc la bloc sau care trăiesc la limita sărăciei au ajuns mari fermieri, proprietari a sute de ovine, caprine şi bovine. Ba mai mult, în documentele ataşate la dosarele de credit, administratorii le-au atribuit animalelor performanţe olimpice la cantităţile de lapte recoltate, precum şi la cele de reproducere. Printre persoanele care au contractat un credit pentru Cati s-a numărat şi fostul viceprimar din Cogealac Mihai Dore, care a împrumutat 68.000 de lei. Procurorii spun că, după ce obţineau creditele, persoanele erau aşteptate în faţa băncii de Hristu Cati, care le lua toţi banii.
SENTINŢA Anchetatorii au stabilit că fostul primar a folosit o parte din aceşti bani pentru a cumpăra 800 de hectare de teren la marginea comunei Cogealac, unde urmau să fie amplasate numeroase centrale eoliene. Cu banii care i-au mai rămas, Cati a mituit cel puţin 135 de localnici, care au primit câte 500 lei pentru a-l vota. Prejudiciul creat prin obţinerea acestor credite a fost stabilit de procurori la 479.500 lei şi 40.000 euro. În februarie 2012, Cati şi complicii lui au fost trimişi în judecată şi, ieri, Tribunalul Constanţa a dat sentinţa în acest dosar. Fostul primar a fost condamnat la cinci ani de închisoare, Grameni - la trei ani şi jumătate de detenţie şi Sorin Dore - la trei ani şi patru luni de puşcărie. Ceilalţi inculpaţi, printre care şi fostul viceprimar Mihai Dore, au primit pedepse cu suspendare, cuprinse între cinci luni şi trei ani şi patru luni. În plus, cei 14 acuzaţi trebuie să restituie banii împrumutaţi de la bancă: 445.957,19 lei şi 23.605 lei, o parte din prejudiciu fiind recuperată în timpul procesului. Sentinţa nu este definitivă.
SCANDAL Amintim că Hristu Cati mai este judecat, în alt dosar, pentru provocarea scandalului eolienelor de la Cogealac, din iulie 2010. El este acuzat că a adunat peste 100 de persoane din Cogealac şi din localităţile vecine, pe care le-a determinat să protesteze împotriva firmei CEZ România, cea care avea autorizaţie să construiască un parc eolian pe raza comunei Cogealac.