Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție - Serviciul Teritorial Bacău au dispus trimiterea în judecată,sub control judiciar, a inculpatuluiCatană Neculai, la data faptelor șef laborator Urmărirea Comportării Construcțiilor Hidrotehnice din cadrul S.C. Hidroelectrica Sucursala Bistrița S.A. și în prezent inginer la aceeași societate, pentru săvârşirea infracţiunii detrafic de influență. În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
La începutul anului 2010, inculpatul Catană Neculai, în calitate de șef laborator Urmărirea Comportării Construcțiilor Hidrotehnice, a lăsat să se înțeleagă că are influență pe lângă angajați din cadrul S.C. Hidoelectrica - Sucursala Bistrița S.A., precum și pe lângă angajați din cadrul societăților afiliate S.C. Hidroelectrica S.A. (respectiv S.C. Hidroserv Bistrița S.A. și S.C. Hidroserv Slatina S.A.) și a pretins de la administratorul unei societăți comerciale ca, în schimbul atribuirii unor contracte de mentenanță la obiective hidroenergetice, să fie subcontractate o parte din lucrări către o societate pe care inculpatul o controla în mod direct.
În temeiul acestei înțelegeri, în perioada 2010 - 2012 societatea administrată de persoana respectivă a încheiat un număr de șase contracte cu S.C. Hidroserv Bistrița S.A. și S.C. Hidroserv Slatina S.A., beneficiar final fiind S.C. Hidroelectrica - Sucursala Bistrița S.A., în baza cărora a încasat suma totală de 2.368.784 lei.
Cele șase contracte încheiate au avut ca obiect reabilitări interioare, exterioare și platforme, refacere protecție maluri, defrișări vegetație etc.
La rândul său,societatea respectivă a virat în baza unor contracte către firma pe care inculpatul Catană Neculai o controla în mod direct suma de2.186.860,69 lei, beneficiul net al acestuia din urmă fiind în cuantum de987.498 lei. În cauză, a fost dispusă măsura asigurătorie a sechestrului asupra mai multor bunuri imobile ce aparțin inculpatului. Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Neamț, cu propunere de a se menține măsurile preventivă și asigurătorie dispuse în cauză. Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.