Poliţia britanică investighează un posibil complot pentru asasinarea unui fost spion rus, prin otrăvirea acestuia cu thaliu. Substanţa inodoră şi incoloră atacă organele interne. Alexander Litvinenko, fugit în Marea Britanie cu şase ani în urmă, se află în stare critică într-un spital din Londra. Acesta a primit cetăţenie britanică în luna octombrie şi este unul dintre reprezentanţii cu cel mai înalt rang ai Serviciului Federal de Securitate care au fugit din Rusia. Acesta este căutat de autorităţile ruse şi are adversari influenţi la Kremlin, ca urmare a criticilor ferme formulate împotriva preşedintelui rus, Vladimir Putin.
Un purtător de cuvînt al poliţiei britanice a refuzat să ofere detalii, dar a recunoscut că se desfăşoară o anchetă privind otrăvirea suspectă. "Nu au fost făcute arestări, iar investigaţiile continuă", a precizat purtătorul de cuvînt, adăugînd că starea fostului agent este gravă, dar stabilă. Alexander Litvinenko, fost colonel în serviciile secrete ruse, s-a îmbolnăvit în data de 1 noiembrie, în timp ce desfăşura o anchetă în cazul asasinării ziaristei ruse Anna Politkovskaia, unul dintre criticii politicii Kremlinului în Cecenia. S-ar părea că fostul spion rus a fost otrăvit după ce se întîlnise, în secret, cu un asociat, la un restaurant din Londra şi primise documente privind asasinii ziaristei.
Nu este prima oară cînd sănătatea unui oponent al Kremlinului este pusă la grea încercare de otravă. Viktor Iuşcenko a fost la rîndul său intoxicat cu dioxină, o substanţă care nu numai că l-a adus în pragul morţii, dar l-a şi desfigurat pe viaţă. Un alt caz asemănător este cel al disidentului bulgar Gheorghi Markov, ucis la Londra în 1978, în plin Război Rece, cu o umbrelă al cărei vîrf conţinea otravă, metoda devenind ulterior cunoscută drept cea a "umbrelei bulgăreşti".