Fostul manager al Spitalului Malaxa delapida bani folosindu-se de firme-fantomă

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Referat de arestare:

Fostul manager al Spitalului Malaxa delapida bani folosindu-se de firme-fantomă

Justiție 12 Decembrie 2016 / 18:29 680 accesări

Fostul manager al Spitalului Malaxa, Florin Secureanu, s-a folosit de două firme-fantomă, care figurau fictiv drept furnizori de consumabile IT, respectiv prestatori de servicii de reparaţii şi mentenanţă calculatoare, pentru a delapida bani din unitatea sanitară, se arată în referatul de arestare.

"Directorul spitalului s-a folosit de două societăți comerciale cu comportament fiscal neadecvat, respectiv SC(....) SRL și SC (....) SRL, care figurau fictiv ca furnizori ai spitalului de consumabile IT și prestatori de servicii de reparații și mentenanță calculatoare.În acest scop, directorul spitalului s-a folosit de două societăți comerciale, respectiv SC (....) SRL și SC (....) SRL, care figurau în mod fictiv ca furnizori ai spitalului de consumabile IT și prestatori de servicii de reparații și mentenanță calculatoare. Analizand modul în care societățile în cauză și-au îndeplinit obligațiile legale privind declararea operațiunilor comerciale derulate, a veniturilor realizate din aceste operațiuni și a rezultatelor financiare obținute, precum și legalitatea întocmirii documentelor de funcționare, se constată ca acestea au un comportament fiscal inadecvat, putand fi clasificate ca societăți de tip ”fantomă”, acestea nefuncționand la sediile sociale declarate, care conform datelor de la Oficiul Național al Registrului Comerțului sunt expirate (pentru S.C. (....) S.R.L. contractul de comodat din data de 429.07.2008, aferent stabilirii sediului social a expirat la data de 29.07.2013; pentru S.C. (....) S.R.L. dovada sediului social a expirat la data de 31.03.2013),nedepunand declarațiile fiscale lunare, trimestriale și anuale, în perioada în care sunt facturate serviciile si bunurile către Spitalul clinic Nicolae Malaxa", se arată în referatul de arestare.

Procurorii spun că, în realitate, aceste două societăți nu au avut niciodată contracte cu Spitalul Nicolae Malaxa, nu au prestat niciun serviciu și nu au livrat niciun fel bunuri instituției publice.

Primul pas în concretizarea activităților ilicite consta, spun anchetatorii, în însușirea banilor din patrimoniul spitalului de către manager, care s-a folosit de personalul financiar -administrativ din subordine. Ulterior însă, pentru a lăsa impresia că banii au fost încasați de reprezentanții celor două societăți și că sumele de bani ar fi ieșit din casieria spitalului ca urmare a prestării unor servicii/livrării unor produse , erau întocmite în fals înscrisuri care să justifice ieșirea sumelor de bani delapidate.

"Astfel, după ce sumele de bani ajungeau la directorul spitalului, serviciul financiar contabil al instituției întocmea dispoziții de plată pentru acestea, ce erau comunicate către casierie, care, în baza acestora, se descărca de numerar. În baza unui listing al dispozițiilor de plată astfel emise, întocmit de angajații serviciului financiar-contabil, (....) proceda la falsificarea facturilor ce apar ca fiind emise de SC (....) și SC (....) , precum și a chitanțelor aferente. Conținutul acestora este fals în întregime, în sensul că atestau că societățile în cauză ar fi facturat sumele de bani însușite de manager pe nedrept pentru prestarea unor servicii și livrarea unor consumabile către spitale, precum și că sumele reprezentând contravaloarea acestor servicii s-ar fi încasat de reprezentanții societăților comerciale. În declarațiile de martor, (....) a arătat că toate facturile și chitanțele ce apar ca fiind emise de cele două societăți către Spitalul Malaxa sunt falsificate personal de către el, la solicitarea managerului spitalului, în scopul menționat mai sus, respectiv al justificării în documentele financiar contabile a sumelor delapidate de inculpat. Mai mult, martorul a pus la dispoziția procurorului un set de facturi și chitanțe dintre cele întocmite în fals, descărcate personal de pe unul dintre calculatoarele acestuia (nesemnate și neștampilate), constatându-se că acestea sunt printre cele înregistrate în contabilitatea spitalului", se mai arată în referat.

Procurorii spun că, tot în baza facturilor emise în fals de (.....), funcționarii din cadrul serviciului administrativ întocmeau, tot în fals, referatele de necesitate și notele de fundamentare din care să reiasă aparența necesității achiziționării serviciilor și produselor pretins a fi emise de cele două societăți, după care serviciul de achiziții întocmea angajamentul bugetar.

Fostul manager al Spitalului Malaxa, Florin Secureanu, a fost arestat preventiv, acesta fiind acuzat că în perioada 2009-2016 "a pus în aplicare o schemă prin care sustrăgea repetat (aproape zilnic) sume de bani din casieria spitalului", prejudiciul fiind de aproape două milioane lei.

Totodată, în perioada 20 mai 2011 – noiembrie 2016, Florin Secureanu ar fi cerut în mod repetat unei firme care avea atribuite contracte de achiziție directă cu spitalul să îi plătească o serie de deplasări pe care el și apropiați ai săi le făceau în străinătate și în țară, societatea plătind 470 de deplasări ale acestuia și ale apropiaților săi, în valoare de 801.138 lei.

"Serviciile turistice de care a beneficiat managerul spitalului și apropiații săi, plătite de societatea care avea contracte cu spitalul, au constat în achiziționarea de bilete avion, cazare, închirieri auto, mic dejun, etc. Destinațiile au fost variate, atât în Europa, America, Asia, cât și în România", precizează procurorii.

Florin Secureanu a deținut funcția de manager al spitalului clinic Nicolae Malaxa din București în perioada 2007- noiembrie 2016, fiind numit în funcție de către Primăria Municipiului București, autoritate publică în subordinea căreia se află spitalul.



12