Fostul ofițer SRI cercetat în „Black Cube“, eliberat din arest

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Fostul ofițer SRI cercetat în „Black Cube“, eliberat din arest

Justiție 27 Decembrie 2016 / 17:12 926 accesări

Fostul ofițer SRI Daniel Dragomir a fost eliberat marți din Arestul Central și plasat sub control judiciar în cunoscutul dosar "Black Cube". Cercetat de procurorii DIICOT în dosarul „Black Cube“, fiind acuzat că ar fi ajutat pe trei israelieni să obțină informații despre șefa DNA, Laura Codruța Kovesi, Dragomir a fost achitat de curând într-un alt dosar, în care a fost acuzat de procurorii DNA de trafic de influență și spălare de bani.

Declarațiile care au stat la baza eliberării de marți din arest preventiv a fostului ofițer SRI au fost făcute de Dragomir la finalul lui octombrie în fața instanței: ”Onorată instanță, nu pot influența martorii sau persoanele cercetate în acest dosar, dar vă pot spune cu certitudine că sunt singura persoană față de care procurorii DIICOT mai cer menținerea în arest. Cei cercetați în acestă cauză (n.r. - cei doi israelieni - Ron Weiner și David Geclowicz) nu se mai află în România. Mai mult, am arătat magistraților DIICOT că sunt pe o pistă falsă, închisă pentru că acuzațiile care mi se aduc sunt nefondate".

În cealaltă speță, cercetată de DNA, Daniel Dragomir a scăpat de măsura preventivă după ce a fost ținut încarcerat 192 de zile, pentru ca, în final, să se dovedească faptul că faptele de care fostul ofițer SRI este acuzat nu există. Judecătorul Mihai Bălănescu a stabilit că acuzațiile de trafic de influență și spălare a banilor, invocate de procurori la arestarea lui Daniel Dragomir, nu au suport probator. Același verdict - „nu există probe” - și în ceea ce privește acuzațiile de complicitate la trafic de influență și spălare a banilor puse de parchet în sarcina Marinelei Dragomir. Fostul șef al grupării sectoare informativ-operative a Direcției Generale de Prevenire și Combatere a Terorismului din cadrul SRI a fost achitat și pentru infracțiunea de „folosire în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații, în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite”. Și aici s-a stabilit că „fapta nu există”.

O singură acuzație DNA a rezistat controlului judecătoresc - participația improprie la fals în înscrisuri sub semnătură privată, pentru care soții Dragomir au fost condamnați la 1 an de închisoare cu suspendare. Această a patra infracțiune a fost „descoperită” de procurori ulterior punerii în mișcare a acțiunii penale și reținerii lui Daniel Dragomir. Sentința Tribunalului București nu este definitivă și poate fi atacată la Curtea de Apel București, instanța care l-a ținut în arest pe Daniel Dragomir, în prima jumătate a anului 2015, admițând pe bandă rulantă contestațiile DNA împotriva hotărârilor TMB de înlocuire a măsurii.



12