Fostul ofițer SRI, Daniel Dragomir, întrebat despre subiectul închisorior CIA din România: 'Nu voi încălca legea ca să vă răspund la această întrebare'
Fost ofițer al SRI, Daniel Dragomir, a făcut o conferință de presă, la care a răspuns mai multor întrebări puse de presa interesată să afle noi informații "secrete". Dragomir a răspuns, cu aplombul dar și cu inteligența de care a dat dovadă în toate aparițiile sale — dar a refuzat să discute sau să răspundă la întrebări puse pe o anume temă — închisorile CIA din România.
Întrebarea de Flux24 dacă "are așa numitul Stat Paralel un rol în scandalul presupuselor închisori secrete CIA din România", răspunsul lui Dragomir este edificator, mai precis a refuzat categoric să răspundă: "Prea mulți oameni au încălcat legile pentru a mă băga la pușcărie. Nu voi face aceeași greșeala. Nu voi încălca legea ca să vă răspund la această întrebare".
Flux24 a insistat totuși, menționând un raport al Senatului american care a confirmat existența unor asemenea unități secrete ale CIA și "indicând că sume de bani ar fi fost plătite unor oficiali ai statului român", afirmă Flux24.
În opinia celor de la ro.sputnik.md, concluzia celor de la Flux24 nu este greșită — dar se pune și o altă problemă legată de refuzul lui Dragomir — posibilitatea ca SRI să fi avut o înțelegere cu principalul lor colaborator extern instituțional de la acea vreme, CIA, iar Dragomir, ofițer activ în acea vreme, să nu poată (încă) vorbi despre acest subiect. Mai mult, Dragomir a fost și decorat de CIA, sigur, datorită unor operațiuni la care a participat…
Spre meritul ei, agenția Flux24 realizează o analiză foarte interesantă a acestui subiect, pe care o reproducem, adăugând și câteva comentarii și informații.
Flux24 citează celebrul cotidian Washington Post, care spune că în 2003, după ce ambasadorul american în România, Michael Guest, a aflat că "CIA folosește o închisoare secretă în România, a intenționat să-și informeze superiorii din Departamentul de Stat". Dar, șeful unității CIA din România i-ar fi transmis ambasadorului că "acest lucru nu este posibil și că nimeni din departamentul de Stat, inclusiv Secretarul de Stat, nu este informat despre închisoare".
"În privința mitei dată oficialilor români, pretenția părții române a fost o sumă din șapte cifre, scria Washington Post. Dar din Washington DC au primit cu un milion de dolari în plus, mai spunea raportul american", scrie Flux24.
Mai mult, este citat un pasaj interesant al raportului senatorial, care menționează că, în 2003, "în statul în care a existat "Detention Site Black", CIA a dat bani până la cele mai înalte niveluri ale Guvernului" pentru a-și asigura cooperarea și sprijinul".
Denumirea "Detention Site Black", apare în legătură cu Romania, scrie agenția Flux24.
"În 2003, Sediul Central al CIA a cerut Stației CIA din (…) să identifice căi de sprijin pentru (…) în (…) pentru a le demonstra lui (…) și celor mai înalte straturi ale Guvernului [țării, blurat] că apreciem mult cooperarea și sprijinul lor pentru programul de detenție. Stația a răspuns cu o listă de nevoi de (x) milioane de dolari. Sediul central al CIA a transmis Stației cu (y) milioane de dolari mai mult decât s-a cerut pentru scopurile acestei finanțări. Deținuții CIA au fost transferați la Detention Site Black din statul (…) în toamna anului 2003", se citează în raport.