Fostul prefect Claudiu Palaz, trimis în judecată pentru abuz în serviciu

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Ar fi produs un prejudiciu de 675.000 de euro

Fostul prefect Claudiu Palaz, trimis în judecată pentru abuz în serviciu

Justiție 27 Septembrie 2016 / 12:44 4050 accesări

Fostul prefect al județului Constanța Claudiu-Iorga Palaz a fost trimis în judecată pentru abuz în serviciu

Fostul prefect al județului Constanța Claudiu-Iorga Palaz a fost trimis în judecată pentru abuz în serviciu

Potrivit procurorilor, în perioada în care era prefect, Palaz ar fi refuzat să respecte o sentință judecătorească legată de retrocedarea unui teren

Potrivit procurorilor, în perioada în care era prefect, Palaz ar fi refuzat să respecte o sentință judecătorească legată de retrocedarea unui teren

Procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanța l-au trimis în judecată pe fostul prefect Claudiu-Iorga Palaz, actualmente vicepreședinte al Consiliului Județean Constanța, sub acuzația de abuz în serviciu. Anchetatorii spun că, în vremea în care a fost prefect, Palaz ar fi refuzat să restituie un teren de 20 de hectare, aflat în extravilanul comunei Lumina, moștenitorilor de drept, încălcând astfel o sentință judecătorească. Totodată, prin acest refuz, vicepreședintele CJC ar fi prejudiciat Prefectura Constanța și Consiliul Local Lumina cu aproximativ 670.000 de euro.

Fostul prefect al județului Constanța Claudiu-Iorga Palaz, actualmente vicepreședinte al Consiliului Județean Constanța (CJC), a fost trimis în judecată pentru abuz în serviciu. Alături de Palaz a fost trimisă în judecată și fosta șefă a Direcției Juridice din cadrul Prefecturii Constanța, actualmente consilier în cadrul aceleiași instituții, Aura Bozdoacă, sub acuzația de complicitate la abuz în serviciu. Potrivit procurorilor Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanța, cei care instrumentează dosarul, Palaz ar fi refuzat să ducă la îndeplinire o sentință civilă privind retrocedarea unui teren din extravilanul comunei Lumina. Este vorba despre o suprafață de 20 de hectare din satul Sibioara, pe care, potrivit unor surse, se află o carieră de granit. Două moștenitoare ale proprietarului terenului ce fusese cedat statului în anii ‘50, în circumstanțe necunoscute, au cerut în instanță să li se pună în posesie terenul respectiv. Solicitarea lor a fost înregistrată pe rolul Judecătoriei Constanța cu numărul 4664/212/2006. În 25 aprilie 2008, instanța le-a dat dreptate, obligând Comisia Județeană pentru Stabilirea Dreptului de Proprietate Privată asupra Terenurilor Constanţa şi Comisia Locală Lumina să le restituie parcela de 20 de hectare din extravilanul comunei Lumina celor două reclamante. „Anulează Hotărârea nr. 420/01.09.2006 emisă de Comisia Județeană Constanța pentru Stabilirea Dreptului de Proprietate asupra Terenurilor. Obligă pârâtele să întocmească, conform obligațiilor ce le revin, documentația necesară reconstituirii dreptului de proprietate pentru suprafața de 20 ha teren extravilan, în una din variantele posibile prevăzute de art. 3 din Legea nr. 1/2000 modificată și completată prin Legea nr. 247/2005, respectiv în natură sau, în situația în care reconstituirea în natură nu este posibilă, prin acordarea de despăgubiri echivalente suprafeței de 20 ha teren extravilan”, se arată în minuta ședinței în care s-a dat sentința.

PREJUDICIU DE SUTE DE MII DE EURO

Potrivit procurorilor Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanța, Comisia Locală din Lumina care se ocupă de retrocedarea proprietăților s-ar fi conformat sentinței. Însă Palaz și Bozdoacă ar fi semnat, în 2011, o hotărâre de invalidare a deciziei prin care terenul de 20 de hectare era retrocedat moștenitoarelor. Magistrații care instrumentează acest dosar spun că Palaz a semnat hotărârea respectivă în calitate de președinte al Comisiei Județene de Stabilire a Proprietății Terenurilor, iar Bozdoacă, în calitate de membru. Tot în rechizitoriul procurorilor se arată că, prin refuzul de a restitui terenul respectiv, cei doi ar fi produs un prejudiciu de 675.000 euro, dat fiind faptul că aceasta este suma pe care Prefectura și Consiliul Local Lumina au fost obligate să o plătească sub formă de despăgubiri și daune. „În cauză au fost luate măsuri asigurătorii în vederea recuperării prejudiciului”, precizează Parchetul, care a adăugat că dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Constanța.

IMPLICARE ÎNTR-UN ALT DOSAR CU RETROCEDĂRI ILEGALE?

Acesta nu este singurul dosar penal în care apare numele fostului prefect Claudiu-Iorga Palaz. În dosarul „ANRP 5“, în care au fost trimise în judecată nu mai puțin de zece persoane, printre care se numără fostul președinte al Autorității Naționale pentru Restituirea Proprietăților (ANRP) Crinuța Dumitrean și omul de afaceri Horia Simu, numele lui Palaz apare, potrivit stiripesurse.ro, în rechizitoriul procurorilor, unde se arată că fostul prefect s-ar fi implicat în intermedierea unei tranzacții ilegale prin care Horia Simu ar fi cumpărat drepturile litigioase ce priveau o suprafață de teren situată în zona Brătianu - Anadalchioi din Constanța. Palaz nu a fost pus sub acuzare, deși toate indiciile din rechizitoriu arată că ar fi comis trafic de influență. Claudiu-Iorga Palaz a ocupat funcția de prefect între anii 2009 - 2012. În iunie 2016, el a ajuns consilier județean după ce PMP, formațiunea din care face parte, a obținut doar 6,36% la alegerile locale din 5 iunie. În baza unui parteneriat destul de fragil (după cum se observă în primele trei luni de mandat) cu PSD și ALDE, Palaz a obținut postul de vicepreședinte al CJC, poziție din care a luat mai multe decizii ce au ridicat numeroase semne de întrebare.

Citește și:

Claudiu Palaz, acuzat că lua 50.000 de euro şpagă per dosar

Mușchii PMP Constanța, plini de steroizi. Controlează județul cu doar 6%

Fostul prefect Claudiu Palaz, implicat alături de Simu, în dosarul ANRP?



12