Fostul premier bulgar Boiko Borisov a fost denunţat la procuratură pentru discreditarea sectorului bancar prin comentarii făcute recent. Denunţul a fost făcut de către fostul ministru al Apărării Nikolai Ţonev, fondatorul Mişcării pentru Justiţie. Ţonev afirmă că liderul partidului GERB (centru-dreapta, în opoziţie) a încălcat articolul 107 din Codul Penal, prin comentariile pe care le-a făcut, îndemnând Guvernul să recunoască falimentul şi să cheme Fondul Monetar Internaţional (FMI), fiind pasibil de o pedeapsă cu închisoarea de la 3 la 10 ani. ”Prin comentariile sale, domnul Borisov a abuzat de poziţia sa publică, a sporit panica şi frica în societate şi a răspândit informaţii false despre sectorul bancar, exercitând o presiune care nu era necesară asupra instituţiilor financiare ale ţării”, se arată în denunţul lui Ţonev.
Comisia Europeană şi Bulgaria au optat să intervină, luni, repede şi puternic pentru a calma panica din această ţară mică, devastată de o gravă criză politică. În contextul în care persoane cu economii la bănci luau cu asalt sedii ale agenţiilor bancare, Bruxelles-ul a autorizat Sofia să contribuie la lichiditatea instituţiilor bancare cu o sumă totală de până la 1,7 miliarde de euro. Preşedintele bulgar, Rosen Plevneliev, a exclus cu fermitate, duminică seara, posibilitatea ca băncile să dea faliment şi ca moneda naţională bulgară - leva - să se devalorizeze. Criza de încredere faţă de bănci a izbucnit la 20 iunie, când clienţi ai celei de-a patra bănci bulgare, CCB, s-au repezit la ghişee, după publicarea unor articole în presă în care se vorbea despre insolvabilitatea iminentă a acesteia. CCB şi-a suspendat plăţile până la 21 iulie. Potrivit unor analişti, problemele CCB decurg dintr-un conflict între doi oameni de afaceri influenţi politic, dintre care unul este proprietarul CCB, iar celălalt este deputat şi proprietar media. De asemenea, Ognian Mincev, directorul Institului de Studii Internaţionale şi Regionale, afirmă că ”Bulgaria se află în epicentrul unei bătălii între Europa şi Rusia”, după ce Sofia a renunţat, la presiunea Bruxelles-ului şi Washingtonului, la construirea tronsonului bulgar al gazoductului South Stream, care ocoleşte Ucraina. Criza bancară actuală ar putea, în opinia acestui expert, să constituie un răspuns rusesc faţă de acest episod.
Primele victime ale dificultăţilor cu care se confruntă CCB, posturile de televiziune TV7 şi News7, finanţate de această bancă, au cerut luni să fie declarate insolvabile. Înainte de weekend, mesaje difuzate pe internet şi în telefonia mobilă au agravat panica la Sofia, unde clienţii au luat cu asalt ghişee ale First Investment Bank (FIB), a treia cea mai importantă bancă din ţară. Şase persoane au fost arestate sâmbătă şi duminică, pentru că au difuzat informaţii false, provocând panică în rândul persoanelor cu economii la bănci.