Fostul preşedinte al Băncii Vaticanului, Ettore Gotti Tedeschi, destituit în urmă cu trei săptămâni, pe motiv că nu şi-ar fi îndeplinit obligaţiile de serviciu, se teme pentru viaţa lui, relatează ”Financial Times”. Săptămâna trecută, procurorii din Napoli şi Roma au efectuat o percheziţie la domiciliul acestuia din Piacenza şi la biroul din Milano, confiscând mai multe documente şi un dosar personal, care urma să fie încredinţat unor apropiaţi sau chiar secretarului persoanal al Papei Benedict al XVI-lea, în eventualitatea că i se va întâmpla ceva, potrivit unor surse. Zguduit de scurgerea de informaţii confidenţiale care a dus la arestarea majordomului Papei, luna trecută, Vaticanul a reacţionat cu panică, exprimându-şi îngrijorarea faţă de aceste evenimente din viaţa lui Tedeschi şi amintind procurorilor italieni să respecte imunitatea Vaticanului. Totodată, acesta a precizat că destituirea lui Tedeschi, la 24 mai, de la conducerea Institutului pentru Lucrări Publice a fost justificată de incompetenţă şi nu de intenţia acestuia de a implementa reforme care ar fi sporit transparenţa activităţii instituţiei, după cum a argumentat acesta.
Gotti Tedeschi, catolic conservator, bancher cu experienţă şi expert în etica finanţelor, a fost numit la conducera Institutului în 2009, pentru a organiza sistemul, care a făcut obiectul mai multor scandaluri între anii \'80 şi \'90. În opinia unui vechi prieten şi observator, care a preferat anonimatul, Gotti Tedeschi se teme pentru viaţa lui nu în mod nejustificat, având în vedere moartea misterioasă a lui Roberto Calvi, fost preşedinte al Banco Ambrosiano, care a fost în proprietatea Institutului şi care a intrat în mod fraudulos în faliment. Potrivit unei surse din cadrul judiciarului, care a optat de asemenea pentru anonimat, Tedeschi părea foarte îngrijorat în timpul interogatoriilor, dar nu a cerut protecţie oficială. Presa menţionează căderea acestuia în dizgraţie, după ce a cerut informaţii despre anumite conturi ale institutului, care au legătură cu politicieni, oameni de afaceri şi oficiali italieni, care maschează afacerile liderilor mafioţi. Paolo Cipriani, director general al Institutului şi unul dintre presupuşii inamici şi Tedeschi au fost anchetaţi oficial de procurorii din Roma, în 2010, în legătură cu încălcarea de către bancă a normelor italiene împotriva spălării banilor, dar nu au fost puşi sub acuzare.
DESCOPERIRE Publicaţia oficială a Vaticanului, “L`Osservatore Romano”, a anunţat descoperirea în Biblioteca din Munchen a 29 de predici inedite care aparţin marelui gânditor şi teolog creştin Origene, care datează de la începutul secolului al III-lea î.H.. “Este, potrivit tuturor probabilităţilor, descoperirea secolului, realizată de profesoara de filologie italiană Marina Molin Pradel, la Bayerische Staatbibliothek din Munchen”, afirmă publicaţia.
Origene este considerat “părintele exegezei biblice”, întrucât a comentat toate cărţile din Vechiul şi Noul Testament şi a fost unul dintre primii mari filosofi creştini. Studiind, în luna aprilie, un codex bizantin din secolul al XI-lea, “Monacensis grec 314”, Marina Molin Pradel a observat că anumite predici conţinute în acest codex corespund celor scrise de Origene în prima jumătate a secolului al III-lea şi traduse apoi în latină, la începutului secolului al V-lea. Cercetătoarea a ajuns la concluzia că toate cele 29 de predici conţinute în codex, considerate până atunci inedite, aparţin marelui intelectual creştin. Origene, născut în Egipt, în jurul anului 185, i-a urmat, în anul 215, lui Clemente Alexandrinul la conducerea Şcolii Teologice din Alexandria. A înfiinţat apoi o şcoală teologică în Cezareea, în Palestina. A murit în anul 253, în oraşul Tyr din Fenicia. Origene se află la originea “Lectio divina”, o practică mănăstirească de rugăciune, relansată de Papa Benedict al XVI-lea.