Fostul preşedinte taiwanez, Chen Shui-bian, şi soţia sa au fost condamnaţi, vineri, la închisoare pe viaţă, pentru corupţie, un verdict catalogat de apropiaţii fostului lider drept represalii după cele două mandate marcate de dorinţa obţinerii independenţei faţă de Beijing. Chen, în vîrstă de 58 de ani, a fost găsit vinovat de deturnare de fonduri, spălare de bani, fals în acte şi luare de mită, a anunţat Huang Chun-ming, purtător de cuvînt al Tribunalului din Taipei. Fostul preşedinte Chen şi alte 13 persoane acuzate în acest proces nu s-au aflat în sala de tribunal în momentul anunţării verdictului. Soţia fostului preşedinte, Wu Shu-chen, a primit, la rîndul său, aceeaşi pedeapsă. Deocamdată, nu se ştie dacă fostul preşedinte va face sau nu apel împotriva acestei decizii.
Fostul preşedinte al insulei, ales în 2002, apoi reales în 2004, a părăsit scena politică din Taiwan, afectat de scandalurile de corupţie repetate în care au fost implicaţi apropiaţii săi. El şi-a pierdut imunitatea după încheierea mandatului, în mai 2008 şi a fost plasat în arest provizoriu la 12 noiembrie. Fiul cuplului Chen, Chen Chih-chung, a primit o pedeapsă de doi ani şi jumătate de închisoare, pentru spălare de bani. Măsurile de securitate au fost întărite în jurul tribunalului, după ce sute de persoane s-au adunat pentru a-şi exprima susţinerea faţă de fostul preşedinte taiwanez. Chen Shui-bian a fost desemnat ca suspect în 2006, într-o vastă anchetă privind deturnarea de fonduri publice, dar atunci imunitatea l-a ajutat să scape de închisoare. El a recunoscut că a folosit acte false pentru a obţine fonduri publice, dar a dat asigurări că banii erau destinaţi unor misiuni diplomatice secrete şi nu pentru interesul personal. În acelaşi timp, el a recunoscut că soţia sa a transferat 20 de milioane de dolari într-un cont din străinătate, dar a menţionat că banii proveneau din campaniile prezidenţiale anterioare, iar transferul s-a făcut fără să fie informat.
Susţinător al independenţei Taiwanului faţă de China, fostul şef de stat a acuzat actualul Guvern taiwanez, apropiat de Beijing, că desfăşoară ”o vînătoare de vrăjitoare”, pentru reglări de conturi. Ales triumfal în martie 2008, succesorul lui Chen Shui-bian, Ma Ying-jeou, s-a distanţat de politica promovată de fostul preşedinte şi a pledat în favoarea apropierii de China, cu care au fost semnate o serie de acorduri, în special în domeniul economic. Beijingul continuă să considere Taiwanul parte a teritoriului său, în aşteptarea reunificării, în pofida unei independenţe care datează de aproape 60 de ani.