Fostul prim adjunct al ISU Dobrogea, col Neculai Coman, acuzat că şi-a turnat subalternii

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Fostul prim adjunct al ISU Dobrogea, col Neculai Coman, acuzat că şi-a turnat subalternii

Eveniment 12 Iunie 2009 / 00:00 4077 accesări

Cei opt ofiţeri ai Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Dobrogea, s-au prezentat, ieri dimineaţă, la serviciu, ei fiind eliberaţi din arestul Poliţiei Române pentru că procurorii anticorupţie nu au mai cerut prelungirea mandatelor de arestare emise pe numele lor, în urmă cu o lună. La acea dată, arestarea lor i-a luat prin surprindere nu numai pe cei opt ofiţeri, şase dintre ei cu funcţii de conducere, dar şi pe apărătorul lor, avocat Luminiţa Popescu. „Trecuseră doi ani de la concursul de angajare pe care clienţii mei sînt acuzaţi că l-au fraudat şi măsura arestării nu se mai impunea. Ceea ce a stat la baza arestării lor a fost o declaraţie a col. Neculai Coman, care, în această primăvară, s-a prezentat la DNA şi a declarat că ar fi fost ameninţat şi intimidat de o parte din cei opt ofiţeri, faţă de care se începuse urmărirea penală, în sensul că aceştia l-ar fi atenţionat să aibă gijă ce declaraţii va da la DNA”, a spus Luminiţa Popescu. Avocatul afirmă că, iniţial, clienţii săi nu au dat nicio declaraţie dar, după recurs, s-au hotărît să vorbească şi au recunoscut în faţa magistraţilor că au executat ordinele primite de la col. Coman, preşedintele comisiei de examinare. „Clienţii mei au executat un ordin. Ştiau că este nelegal ceea ce li se cerea, dar nu au comentat pentru că au fost ameninţaţi că vor avea de suferit dacă nu se conformează. Iar col. Coman susţinea că ordinele sînt venite de sus”, a adăugat avocatul Popescu, care a precizat că în cele 22 de volume al dosarului nu se face vorbire despre nicio sumă de bani dată drept mită pentru admitere. „Clienţii mei au recunoscut că, la cererea col. Coman, au rescris 67 de lucrări ale candidaţilor ce trebuia să promoveze concursul. Au existat vociferări, dar li s-a închis gura imediat, fiind asiguraţi că nu are ce să se întîmple şi că situaţia este sub control”, a mai spus Luminiţa Popescu. Avocatul a adăugat că la concursul de admitere din 2007 care face obiectul dosarului de la DNA au fost disponibile 503 locuri, dintre care s-au ocupat doar 400 în prima sesiune, iar restul, în a doua, după rezolvarea contestaţiilor.

Deşi nu au avut parte de rele tratamente şi au ţinut legătura cu familiile, zilele petrecute în arest i-a marcat pe cei opt ofiţeri pompieri. Ei au stat în celulă alături de traficanţi de droguri, evazionişti, falsificatori de carduri, iar unul a nimerit chiar cu un cetăţean chinez acuzat de omor deosebit de grav.

Reamintim că, pe 13 mai, şeful Centrului Operaţional, col. Andrei Gabriel Niculae, şi juristul inspectoratului, mr. Gabriel Alexandrescu, au fost arestaţi preventiv pentru fals intelectual, uz de fals, abuz în serviciu contra intereselor persoanelor, asociere în vederea săvîrşirii de infracţiuni, respectiv complicitate la fals intelectual şi uz de fals. Alături de ei, alţi şase angajaţi ISU „Dobrogea” trimişi în spatele gratiilor au fost comandantul Detaşamentului de Pompieri Constanţa Port, cpt. Marius-Sorin Bugnar, şeful Biroului Comunicaţii, mr. Costel Datcu, şeful echipei de pirotehnicieni, lt. col. Sorin Marius Creţu, comandantul Detaşamentului de Pompieri Palas, mr. Liviu Deoşlea, precum şi lt. Adrian Bugnar şi cpt. Florin Niculae, toţi acuzaţi de fals intelectual şi uz de fals, infracţiuni în legătură directă cu infracţiunile de corupţie, în formă continuată, abuz în serviciu contra intereselor persoanelor dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial, infracţiune în legătură directă cu infracţiunile de corupţie, în formă continuată şi asociere pentru săvîrşirea de infracţiuni. După arestarea lor, cei opt ofiţeri au fost suspendaţi din funcţie. Conform procurorilor anticorupţie, în zilele de 15-16 august 2007, cu ocazia desfăşurării probei scrise la concursul pentru încadrarea posturilor de subofiţeri, la specialitatea „servanţi - conducători auto”, cei opt ofiţeri, membri ai comisiei de examinare, ar fi încălcat metodologia de desfăşurare a examenului în scopul fraudării rezultatelor concursului organizat în 2007 la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Dobrogea”.



12