Procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) au dispus marți "efectuarea în continuare a urmăririi penale față de "suspectul" Tiberiu Niţu, fostul procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție. Acesta este acuzat de "complicitate la abuz în serviciu", conform unui comunicat de presă remis de DNA. Potrivit anchetatorilor, "în cursul lunii aprilie 2014, la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție s-a înregistrat un protocol privind cooperarea în domeniul circulației rutiere, încheiat cu Ministerul Afacerilor Interne". Obiectul documentului a fost "colaborarea dintre cele două instituții în scopul însoțirii autovehiculului utilizat de către procurorul general cu echipaje ale Poliției Rutiere". Pentru încheierea protocolului au fost invocate "Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice și Regulamentul de aplicare, aprobat prin HG nr. 1.391/2006, deși niciunul dintre cele două acte normative nu include procurorul general printre persoanele care pot beneficia de însoțire cu echipaje ale Poliției Rutiere", după cum se arată în documentul citat.
În comunicatul de presă al DNA se precizează că "oricum, și fără încheierea acestui protocol, procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție beneficiază, în virtutea funcției, de protecție asigurată de Serviciul de Protecție și Pază (SPP), deplasările fiind realizate cu un autovehicul al acestei instituții care are un regim de circulație prioritară". În baza protocolului, Poliţia Rutieră, aflată în subordinea MAI, "a asigurat, cu caracter permanent, însoțirea deplasărilor efectuate" de Tiberiu Niţu în Bucureşti, serviciul de însoţire fiind asigurat de un agent pe motocicletă, care la finalul programului "însoțea procurorul general până la ieșirea din București". "În condițiile în care procurorul general nu era îndreptățit să beneficieze de însoțire cu echipaje ale Poliției Rutiere potrivit prevederilor HG nr. 1.391/2006, fapta ministrului a produs o vătămare a intereselor legitime și un prejudiciu material Direcției Generale de Poliție a Municipiului București, precum și un folos necuvenit procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție", se spune în comunicatul DNA.
Procurorii DNA mai susțin că, anul trecut, Poliţia Capitalei a aprobat "un plan-cadru care cuprinde o prezentare detaliată a modalității în care se desfășura activitatea de însoțire a demnitarilor pe raza municipiului București", din care rezultă că singurii demnitari "care beneficiau de însoțire permanentă erau președintele României și primul-ministru".
Amintim că Tiberiu Nițu a demisionat pe data de 2 februarie din funcția pe care o deținea. Acesta a făcut anunțul printr-o declarație de presă, în care arată că ia decizia "ca un gest de responsabilitate şi onoare", în contextul acuzațiilor formulate la adresa lui, potrivit cărora ar fi folosit coloane oficiale fără a avea acest drept.