Fostul senator de Hamburg a ajutat o bătrînă să se sinucidă

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Fostul senator de Hamburg a ajutat o bătrînă să se sinucidă

Externe 03 Iulie 2008 / 00:00 485 accesări

Difuzarea unei înregistrări video în care este înfăţişat un politician care ajută o femeie de 79 de ani să se sinucidă a stîrnit controverse în Germania şi a încurajat alte state să încerce să înăsprească legile privind sinuciderea asistată. Fostul senator de Hamburg, Roger Kusch, un cunoscut activist pentru respectarea dreptului la moarte asistată, a spus că a învăţat-o pe bătrîna care nu suferea de nicio maladie gravă, cum să prepare un amestec letal de sedative şi medicamente pentru malarie şi a părăsit apartamentul în care aceasta se afla, cu puţin timp înainte de moartea ei. Kusch a filmat nouă ore de conversaţie cu Bettina Schardt, o femeie în vîrstă, necăsătorită şi fără copii, care a spus că nu suportă gîndul să fie dusă la o casă de bătrîni.

Eutanasia este un subiect foarte sensibil în Germania, din cauza naziştilor care, potrivit estimărilor unor istorici, au omorît, între 1940 şi 1945, peste 100.000 de persoane cu handicap mintal sau persoane cu boli incurabile. În Germania este ilegal să ajuţi pe cineva să se sinucidă, însă Kusch a crezut că nu va fi acuzat pentru că nu el i-a administrat medicamentele bătrînei. Detalii despre cazul pe care procurorii îl anchetează au invadat presa germană după ce Kusch a arătat cîteva secvenţe din înregistrare într-o conferinţă de presă de luni. ”Ce a făcut Kusch a fost un tip de propagandă macabră şi nu are nimic în comun cu politica”, a spus ministrul Sănătăţii, Ulla Schmidt. Joerg-Dietrich Hoppe, preşedintele Asociaţiei Medicale Germane, l-a condamnat, la rîndul său, pe Kusch, care la începutul anului a venit cu ”o maşinărie de sinucidere”, un cocteil de medicamente pe care pacienţii şi-l pot injecta singuri. Cazul a încurajat mai multe landuri germane în încercarea de a introduce o legislaţie ce prevede pedepse de pînă la trei ani de închisoare dacă o persoană face propagandă pentru eutanasie sau organizează astfel de sinucideri asistate.

Olanda a devenit prima ţară care a legalizat eutanasia, în 2002. De asemenea, sinuciderea asistată este legală şi în Luxemburg şi Belgia. Activiştii vor să scoată eutanasia de sub incidenţa legilor penale şi în alte state.

Taguri articol


12