Fragment dintr-o epavă otomană de secol XVIII, la Tulcea

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Descoperire arheologică de excepţie în apele Dunării

Fragment dintr-o epavă otomană de secol XVIII, la Tulcea

Cultură 22 Martie 2014 / 00:00 1073 accesări

LA SFÂNTU GHEORGHE O descoperire arheologică de excepţie pentru zona Dobrogei - şi nu numai - a pus pe jar specialiştii de la Tulcea, săptămâna aceasta. Cu totul întâmplător, în urma unei acţiuni de dragare desfăşurate zilele trecute, a fost descoperit şi recuperat din apele Dunării, pe raza satului Sfântu Gheorghe, un fragment din bordul unei ambarcaţiuni otomane datând, cel mai probabil, din secolul al XVIII-lea. Informaţiile despre această descoperire au fost furnizate de către Direcţia Judeţeană pentru Cultură, Culte şi Patrimoniul Cultural Naţional Tulcea, iar directorul executiv al instituţiei, Iulian Vizauer, ne-a declarat că este vorba despre un artefact extrem de valoros.

ARTEFACT UNICAT ÎN SECTORUL DUNĂRII INFERIOARE Din primele cercetări efectuate de Direcţia Judeţeană pentru Cultură şi Institutul de Cercetări Eco-Muzeale reiese că epava din care provine fragmentul datează, cel mai probabil, din secolul al XVIII-lea, deşi este plauzibilă şi o datare în a doua jumătate a secolului al XVII-lea. În plus, starea bună de conservare a artefactului este în măsură să ofere informaţii ştiinţifice despre navigaţia la gurile Dunării din acea perioadă. „Avem de-a face cu o descoperire excepţională, în primul rând prin prisma rarităţii acestui gen de bunuri arheologice - până în prezent unicat în sectorul Dunării Inferioare“, se arată într-un comunicat semnat de directorul Direcţiei de Cultură, Iulian Vizauer.

Fragmentul de ambarcaţiune va intra în proprietatea publică a statului şi urmează să fie dat în administrarea unei instituţii de specialitate, până în momentul preluării artefactul urmând să rămână în custodia Primăriei comunei Sfântu Gheorghe. „Artefactul este susceptibil de a face parte din categoria Tezaur - bunuri culturale de importanţă excepţională“, se mai arată în comunicat.

PĂZIT DE GARDA DE COASTĂ Fragmentul de barcă este, în prezent, păzit în permanenţă inclusiv de Garda de Coastă, fiind luate măsuri de protecţie împotriva variaţiilor de umiditate şi temperatură. Acesta urmează să fie transportat la Tulcea, pentru operaţiuni şi tratamente de conservare primară.

Taguri articol


12