Cu destul de multe emoţii, agenţia spaţială rusă Roskosmos a confirmat, în cele din urmă, ieri, că fragmente din desprinse din Phobos-Grunt au ajuns pe Terra, căzând în Oceanul Pacific. Impactul cu apele oceanului a avut loc la circa 1.250 de kilometeri la vest insula Wellington, la ora 17:45 GMT.
Confirmarea căderii pe Terra a venit după ce Roskosmos şi-a retras toate predicţiile asupra locului şi momentului în care se vor prăbuşi fragmentele desprinse din Phobos-Grunt, cu doar câteva ore înainte ca sonda de 13,5 tone să-şi înceapă coborârea spre Terra. Roskosmos anunţase iniţial că sonda Phobos-Grunt va cădea în Oceanul Indian, ieri, la ora 12.18 (ora României). Ulterior, agenţia spaţială rusă a revenit cu un nou comunicat, care arăta că sonda se va prăbuşi, cel mai probabil, între orele 16.36 (duminică, ora României) şi 00.24 (luni, ora României), în Oceanul Pacific, undeva în zona coastei de vest a statului Chile. Însă, Roskosmos a revenit cu două update-uri, primul pomenind Oceanul Indian ca fiind locul prăbuşirii, iar celălalt, Oceanul Atlantic. În acelaşi timp, citând surse din cadrul Roskosmos, agenţia de ştiri ITAR-TASS anunţa că sonda îşi va începe coborârea luni, la ora 19.51 (ora României).
Sonda Phobos-Grunt a fost lansată în noaptea de 8 spre 9 noiembrie, dar, în loc să se înscrie pe traiectoria care urma să o ducă spre Phobos, unul dintre sateliţii planetei Marte, a rămas pe orbita Terrei şi de atunci pierde constant din altitudine. Oamenii de ştiinţă estimează că 20 - 30 de fragmente cu o greutate totală apropiată de 200 de kilograme ar putea supravieţui coborârii.