UIMIRE FRANŢUZEASCĂ Unicat în România, proiectul campusului social „Henri Coandă” i-a surprins pe reprezentanţii delegaţiei franceze care participă la Forumul de Cooperare Descentralizată România-Franţa, care au acceptat invitaţia primarului Radu Mazăre de a efectua o vizită în cartierul social. Oaspeţii din Hexagon au fost impresionaţi nu doar de anvergura proiectului, ci mai ales de costurile mici ale realizării cartierului. „Francezii tot timpul ţipă că nu am avut grijă de ţigani. În Franţa, cazuri sociale grave cum sunt la noi sunt tratate în condiţii mult mai proaste decât în România. Oamenii sunt cazaţi vai de mama lor în campusuri - câte zece în cameră. I-am adus pe francezi să vadă că lucrurile nu sunt chiar aşa cum le văd ei, de acolo, de sus, din Europa, şi că am făcut destul de mult pentru amărâţi. I-am spus unei franţuzoaice că, aici, pe noi ne-a costat cam 2.700 de euro pentru fiecare dintre oamenii băgaţi în case. Ea mi-a spus că în Franţa atâta costă metrul pătrat. I-am explicat că, dacă vor căuta, vor găsi şi firme care să lucreze mai ieftin”, a declarat Mazăre. După o scurtă prezentare a proiectului, dar şi a ceea ce urmează să se întâmple mai departe în acest cartier, Radu Mazăre şi-a luat în serios postura de ghid şi i-a purtat pe francezi prin cartierul pe care nevoiaşii din Constanţa îl numesc acum casa lor. La început sceptici, apoi din ce în ce mai încrezători, oaspeţii au realizat cât de important este acest proiect, dar mai ales cât de bine ar prinde implementarea lui în Franţa. „Este extraordinar că aveţi un astfel de program social. În Franţa avem destule dificultăţi în ceea ce priveşte astfel de proiecte. Autorităţile franceze nu au găsit soluţiile cele mai bune, iar ce aveţi aici, la Constanţa, este un exemplu ce poate fi foarte uşor preluat”, a declarat consilierul din cadrul Ministerului Dezvoltării Durabile din Franţa, Patrice Eykaud. Ambasadorul României la Paris, Bogdan Mazuru, a fost şi el impresionat de ceea ce s-a reuşit la Constanţa. „Există programe serioase în Franţa, însă amplitudinea proiectului, modul în care s-au realizat parteneriatele sunt interesante şi pentru francezi şi cred că vor veni să ceară sfaturi”, a spus Mazuru.
PATRU BLOCURI, ÎN FOLOSINŢĂ LA SFÂRŞITUL LUI IUNIE Prima etapă a proiectului social este aproape de final. Cu alte cuvinte, la finalul acestei luni, 2.600 de constănţeni cu probleme vor avea un acoperiş deasupra capului. Până în prezent, în cele 14 blocuri au fost repartizaţi 2.000 de nevoiaşi, urmând ca, în maxim trei săptămâni, în ultimele patru blocuri ale primei etape să mai primească o locuinţă alţi 600 de constănţeni cu probleme. În toamnă, Primăria va începe cea de-a doua etapă a proiectului, adică construirea a altor 17 blocuri. „După finalizarea celei de-a doua etape vom avea aici peste 5.000 de oameni. Va trebui să dublăm personalul administrativ. Acum avem 16 angajaţi de la Primărie care se ocupă de cartier, va trebui să mai avem încă 16. În scurt timp vom da drumul şi cabinetului medical. Vom face şi locuri de joacă, şi terenuri de sport. Pentru prima etapă, costurile s-au ridicat la aproximativ zece milioane de euro”, a spus Radu Mazăre. Din păcate, fonduri europene nu se dau pentru astfel de proiecte. „Dau bani europeni pentru tot felul de bazaconii, dar nu pentru aşa ceva. Acest proiect se poate face şi în alte oraşe din ţară, dar şi în alte ţări. Tuturor celor care m-au întrebat de proiect le-am spus ce trebuie făcut. Am adus şi premierul, dar, până la urmă, cine vrea să facă face”, a mai spus Mazăre. El le-a amintit, vineri, locuitorilor nemulţumiţi din campusul social că trebuie să înţeleagă eforturile pe care le-a făcut municipalitatea pentru a ridica acest cartier şi că cei care pot obţine venituri trebuie să-şi plătească utilităţile fără a mai cere sprijin autorităţii locale.
Proiectul va fi împrumutat şi altora
Nu numai francezii au rămas cu gurile căscate la intrarea în campusul social „Henri Coandă”, ci şi reprezentanţii administraţiilor publice din România prezenţi la Forumul Cooperării Descentralizate. Preşedintele Consiliului Judeţean Galaţi, Nicolae Bacalbaşa, a declarat că a venit special la Constanţa pentru a vedea acest proiect, pentru a se documenta şi pentru a demara unul similar la Galaţi. De la Satu Mare, viceprimarul Radu Roca a venit special pentru obţine cât mai multe informaţii despre acest proiect pe care municipalitatea doreşte să îl implementeze. „Interesul nostru este foarte mare. Vom mai veni la Constanţa să cerem sfaturi de la primarul Constanţei. Este mai mult decât senzaţional. Prin ridicarea acestui cartier administraţia locală a rezolvat foarte multe probleme. În primul rând, are adunate la un loc toate aceste cazuri sociale pe care le poate susţine mult mai uşor. De asemenea, prin înfiinţarea magazinului cu produse ieftine le oferiţi posibilitatea locuitorilor de aici să beneficieze de produse care în alte condiţii nu le-ar putea cumpăra. Nu pot decât să laud un astfel de proiect şi să încercăm să realizăm acelaşi lucru la Satu Mare”, a declarat Radu Roca.