Ziua Internaţională a Francofoniei, sărbătorită în întreaga lume, pe 20 martie, a fost şi continuă să fie marcată, anul acesta, în mijlocul tinerilor, prin activităţi educative menite să promoveze cultura şi civilizaţia din Hexagon. O astfel de manifestare s-a desfăşurat, ieri, în amfiteatrul „Coriolan” al Colegiului Naţional „Mircea cel Bătrân”, sub forma unui recital liric susţinut de tenorul Răzvan Săraru, acompaniat la pian de Natalia Gribinic, cei doi fiind artişti ai Teatrului Naţional de Operă şi Balet „Oleg Danovski”.
După introducerea făcută de profesoara de limba franceză Elena Leon, care i-a prezentat pe cei doi invitaţi liceenilor, dar şi cadrelor didactice care au participat la eveniment, Răzvan Săraru şi Natalia Gribinic au oferit adevărate momente unice. Recitalul a fost deschis de aria lui Don Jose, „La fleur que tu m’avais jette”, din opera „Carmen” de Georges Bizet şi a continuat cu „Claire de lune”, de Gabriel Faure, după poezia cu acelaşi nume a lui Paul Verlaine. Rămânând în spaţiul francofon, recitalul s-a încheiat cu aria lui Werther, „Pourquoi me reveiller”, de Jules Massenet din opera „Werther”, care are la bază romanul lui Goethe, „Suferinţele tânărului Werther”.
DISCUŢII LIBERE ELEVI - ARTIŞTI Ariile alese au avut şi un rol educativ, Răzvan Săraru invitând publicul format din elevi la discuţii libere, „fără restricţii canonice”. Referindu-se atât la opera „Carmen”, cât şi la „Werther”, tenorul le-a vorbit adolescenţilor despre două sentimente contradictorii, dragoste şi pasiune. „Dragostea e un sentiment care îţi dă aripi, dar patima te înrobeşte. La operă, în general, despre asta vorbim: despre patimă, despre orgoliu”, a spus artistul.
Discuţiile libere au continuat cu invitaţia de a căuta frumosul şi esenţa din operele de artă şi de a veni mai des în sala de spectacole. De altfel, la finalul evenimentului, profesoara Elena Leon i-a îndemnat pe elevi să vină la Teatrul Naţional de Operă şi Balet „Oleg Danovski”, pentru a-l reasculta pe Răzvan Săraru în operele care vor fi prezentate în aprilie, desemnată „Luna Verdi”.
„Am dorit ca acest eveniment care încheie seria evenimentelor francofone să fie mai deosebit. De aceea, l-am invitat pe tenorul Răzvan Săraru, care este un prieten al colegiului nostru. Cu doi-trei ani în urmă, a acordat un interviu pentru revista şcolii. Aceste acţiuni vor continua. Prin astfel de evenimente dorim să-i determinăm pe copii să se apropie de muzică”, a spus profesoara de limba franceză Elena Leon.
„Chiar dacă sunt foarte bolnav, am acceptat cu mare bucurie să vin să cânt aici, pentru aceşti tineri, la invitaţia Colegiului „Mircea cel Bătrân”. Este foarte important ca noi, cei maturi, să avem grijă de tânăra generaţie. Altfel, ne vom continua drumul spre depersonalizare, spre haos”, a spus tenorul Răzvan Săraru.
Sărbătoarea francofoniei continuă, în şcolile şi liceele constănţene. Astfel, la Liceul Teoretic „George Călinescu” se va organiza, astăzi, de la ora 12.00, cu sprijinul Alianţei Franceze Constanţa, masa rotundă cu tema: Francais parcours de reussite”.