Francois Hollande va duce până la capăt misiunea din Mali

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Trăiască Franţa!

Francois Hollande va duce până la capăt misiunea din Mali

Externe 04 Februarie 2013 / 00:00 418 accesări

Preşedintele Franţei, Francois Hollande, primit ca un eliberator în Mali, la Bamako şi Tombouctou, a subliniat sâmbătă că ”Franţa încă nu şi-a încheiat misiunea în Mali, pentru că teroriştii care ocupă nordul ţării nu au fost învinşi deocamdată”. Hollande a fost sărbătorit cu ardoare în cursul acestei vizite de câteva ore în Mali, mulţimea primindu-l cu strigăte de ”Tata François Hollande” şi ”Trăiască Franţa”, pe ritmuri de tobe tradiţionale, interzise de grupările islamiste şi oferindu-i-se o cămilă tânără, în semn de recunoştinţă. La trei săptămâni după declanşarea intervenţiei militare franceze împoriva grupărilor islamiste armate care ocupau de mai multe luni nordul ţării, Hollande a evitat orice triumfalism, subliniind că ”Franţa va rămâne alături de Mali, cât timp va fi necesar”. ”Noi, femeile din Tombouctou, îi mulţumim lui Francois Hollande. Trebuie să îi spunem că a doborât arborele, dar mai rămâne să îl scoată din rădăcini”, a declarat Fanta Diarra Toure, în vârstă de 53 de ani, care purta o tunică africană lungă şi steagul francez ca şal.

După ce a discutat cu imamul celei mai mari moschei din oraş, Hollande şi preşedintele interimar al ţării, Dioncounda Traore, au vizitat un centru de conservare a preţioaselor manuscrise antice dintre care unele au fost incendiate de islamişti. Membri din cadrul grupărilor al-Qaida în Magrebul Islamic (AQMI) şi Ansar Dine (Apărătorii islamului), care au ocupat Tombouctou timp de zece luni, au comis în acest oraş numeroase abuzuri, în numele unei interpretări riguroase a shariei (legea islamică). Ei au efectuat anumite amputări, au aplicat lovituri de bici unor cupluri ilegitime sau fumătorilor. De asemenea, au impus femeilor purtarea vălului integral, au interzis şcolile mixte, fotbalul, dansul, muzica şi consumul de băuturi alcoolice. Totodată, ei au şocat lumea, distrugând mausolee ale unor sfinţi musulmani adulaţi de populaţii locale, asimilând această venerare idolatriei. Preşedintele francez, însoţit de trei miniştri, Laurent Fabius (Externe), Jean-Yves Le Drian (Apărare) şi Pascal Canfin (Dezvoltare) şi de directoarea generală a UNESCO, Irina Bokova, a efectuat, sâmbătă, o vizită la Bamako. El a fost ovaţionat din nou, amintind imagini de la vizita predecesorului său, Nicolas Sarkozy, la Tripoli şi Benghazi, în septembrie 2011.

Pe teren, evenimentele s-au accelerat la sfârşitul săptămânii trecute, prin preluarea controlului asupra oraşelor Gao şi Tombouctou, dar şi prin şi sosirea unor militari francezi, marţi seară, pe aeroportul de la Kidal, oraş aflat sub controlul unor rebeli tuaregi şi islamişti disidenţi care se declară moderaţi. Oraşul Kidal şi regiunea sa, care cuprinde Masivul Ifoghas, în apropiere de frontiera cu Algeria, sunt fieful separatiştilor tuaregi şi, potrivit Parisului, locul probabil de detenţie a şapte ostatici francezi. Situaţia lor a fost evocată pe scurt, sâmbătă, de Francois Hollande. Regiunea Kidal este ultimul refugiu al combatanţilor islamişti izgoniţi din oraşele din nordul ţării.



12