Franţa a preluat preşedinţia unei Uniuni Europene cuprinse de îndoieli

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Franţa a preluat preşedinţia unei Uniuni Europene cuprinse de îndoieli

Externe 02 Iulie 2008 / 00:00 512 accesări

Franţa a preluat, luni la miezul-nopţii, preşedinţia UE, pentru şase luni, într-un climat de îndoieli din cauza respingerii Tratatului de la Lisabona de către irlandezi. Franţa a preluat preşedinţia UE de la Slovenia şi la 1 ianuarie 2009 o va preda Cehiei. Pentru a marca ocazia, Turnul Eiffel a fost luminat în albastru şi ornat cu stele aurii, ca pe steagul european. “Modul nostru de a face Europa trebuie schimbat”, a declarat preşedintele Nicolas Sarkozy, luni seară, la France 3. El a spus că “de la Europa se aşteaptă să-i protejeze pe europeni în faţa riscurilor constituite de globalizare şi tocmai aici lucrurile nu merg”. Vorbind despre referendumul din Irlanda, el a spus că trebuie găsită o soluţie înainte de limită, ceea ce în opinia sa înseamnă alegerile europene din iunie 2009. Liderul francez a lansat un nou atac la adresa politicii “euro puternic” a Băncii Centrale Europene, spunînd că BCE trebuie să-şi pună întrebarea creşterii şi nu doar a inflaţiei.

Franţa a fixat patru priorităţi pentru preşedinţia UE: adoptarea unor măsuri în materie de climă şi energie, pactul european pentru imigraţie, relansarea Europei apărării şi agircultura. Parisul speră că progresele concrete în aceste domenii le vor reda încrederea cetăţenilor europeni. Prima zi a acestei preşedinţii a fost dominată de o vizită la Paris a unor membri ai Comisiei Europene, prezidată de Jose Manuel Barroso, care au fost primiţi de premier şi apoi de preşedinte. Sarkozy se va duce la 10 iulie la Strasburg, pentru a-şi prezenta viziunea în faţa Parlamentului European, înainte de a se duce la 11 iulie la Dublin, unde va discuta despre urmările referendumului.

Chiar din prima zi de preşedinţie franceză a UE, Înaltul comisariat ONU pentru Refugiaţi (HCR) a avertizat referitor la înăsprirea politicii privind migraţia, care încalcă drepturile refugiaţilor. Purtătoarea de cuvînt a HCR, Jennifer Pagonis, şi-a exprimat speranţa că Franţa va prelua iniţiativa de a se asigura că măsurile de reglementare a imigraţiei nu se vor lua în detrimentul protecţiei refugiaţilor. HCR şi-a exprimat de asemenea speranţa că Guvernul francez va îndemna statele membre UE să faciliteze instalarea definitivă a refugiaţilor, ridicînd numărul locurilor disponibile. Preşedintele Sarkozy intenţionează să obţină în timpul acestei preşedinţii a UE adoptarea unui pact european privind imigraţia şi azilul, care va confirma înăsprirea politicii europene în acest domeniu. Arătînd că un refugiat politic ar putea prezenta 27 de dosare în 27 de state, ar putea primi 26 de refuzuri şi un răspuns pozitiv, Nicolas Sarkozy a declarat că respingerea unui stat va trebui să fie valabilă şi pentru celelalte. Proiectul pactului, la care lucrează de cîteva luni ministrul francez al Imigraţiei, Brice Hortefeux, va fi prezentat oficial la 7 şi 8 iulie, la Cannes, în cadrul unei reuniuni a celor 27 de miniştri europeni care se ocupă de problema imigraţiei.



12