Franţa a repatriat peste 13.000 de români şi bulgari

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
În nouă luni

Franţa a repatriat peste 13.000 de români şi bulgari

Externe 04 Noiembrie 2010 / 00:00 332 accesări

Forţele de ordine franceze au lansat, ieri dimineaţă, o operaţiune de evacuare a unei tabere ilegale de romi români, în plin centrul oraşului Lyon. Accesul presei în zonă era limitat, din cauza unui perimetru de securitate ridicat în jurul taberei, în apropierea căreia se aflau şi autocare ale jandarmilor şi poliţiei. Aproximativ 30 de persoane se află încă în această tabără improvizată, instalată în imediata apropiere a principalei gări din oraş, Part-Dieu, printre care şi numeroşi copii, potrivit unei reprezentante a organizaţiei neguvernamentale Medecins du Monde, prezentă ieri dimineaţă în zonă. Mai mulţi ocupanţi ai taberei au fost văzuţi plecând, încărcaţi de bagaje. Termenul decis de justiţie până la care familiile rome aveau dreptul să rămână în tabără expirase săptămâna trecută. Terenul aparţine Reţelei de Căi Ferate franceze şi Consiliului General al Rhonului. La începutul lunii septembrie, tribunalul administrativ din Lyon a pronunţat o decizie care solicita desfiinţarea taberei, unde locuiau atunci între 100 şi 150 de persoane. Numeroase familii au părăsit deja tabăra, în ultimele zile. Prefectura nu a fost în măsură să precizeze, într-o primă etapă, ce soluţie de relocare ar urma să fie propusă persoanelor evacuate, nici dacă unele dintre acestea vor fi obligate să părăsească teritoriul francez. În septembrie, o tabără de romi din Pierre-Benite, la periferia oraşului Lyon, a fost evacuată după ce proprietarul terenului a depus o plângere în justiţie. Mai mulţi romi au acceptat în această vară să se urce la bordul unor avioane de pe aeroportul din Lyon, pentru a se întoarce în România, primind în schimb un ajutor umanitar.

Franţa a repatriat 21.384 de persoane în primele nouă luni ale anului 2010, dintre care peste 13.000 erau români şi bulgari, împotriva cărora Parisul şi-a înăsprit politica în această vară, a anunţat, ieri, ministrul francez al Imigraţiei, Eric Besson. Între cele 21.384 de repatrieri, au existat 15.455 de repatrieri forţate, dintre care 6.562 au vizat români şi 910 bulgari, precum şi 5.929 de repatrieri cu ajutor, plata biletului de avion şi primă de reinserţie de 300 de euro de persoană, dintre care 5.086 au vizat români şi 683 bulgari, a afirmat ministrul. În 2009, 9.875 de romi au fost repatriaţi în România şi Bulgaria, dintre care 7.966 au beneficiat de ajutor de repatriere. Costul acestor repatrieri cu ajutor din 2009 s-a ridicat la 7,5 milioane de euro, iar al ajutoarelor de reinserţie la 700.000 de euro.

Imigranţii aflaţi în situaţie ilegală în Franţa vor trebui să achite costurile eventualelor îngrijiri medicale, după ce Adunarea Naţională a aprobat un proiect în acest sens, ieri, informează ”Liberation”. Adunarea Naţională a decis restrângerea accesului la Ajutor Medical de Stat (AME), asistenţa medicală oferită gratuit străinilor care se află în situaţie ilegală în Franţa, iar deputaţii UMP (partidul de guvernământ) au introdus o taxă de 30 de euro. Ideea introducerii taxei fusese evocată de un ministru, în luna iulie. Mai multe asociaţii au denunţat măsura, afirmând că este vorba de stigmatizarea străinilor.

Taguri articol


12