Franţa cere clarificări privind proiectul antirachetă

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Franţa cere clarificări privind proiectul antirachetă

Externe 02 Aprilie 2010 / 00:00 332 accesări

Ministrul francez al Apărării, Herve Morin, a cerut clarificări în legătură cu proiectul antirachetă, pe care secretarul general NATO, Anders Fogh Rasmussen, l-a calificat drept o misiune a Alianţei Nord-Atlantice. „Avem nevoie de o serie de clarificări: costul programului, evaluarea ameninţărilor, rolul europenilor, ştiind că propunerile americane vorbesc de comandament şi control. La ce ameninţare răspunde, cu ce riscuri şi cu ce vectori?”, a întrebat Herve Morin. În opinia sa, acest program, ţinând cont de constrângerile bugetare actuale, nu trebuie să fie demarat în detrimentul capacităţilor militare care le lipsesc deja europenilor sau NATO, cum ar fi elicoptere sau alte mijloace de transport. „Apărarea antirachetă trebuie concepută mai degrabă ca o completare la disuasiunea nucleară. Nu aş vrea ca acest lucru să afecteze spiritul conceptului de apărare”, a insistat ministrul francez al Apărării.

Proiectul de apărare anti-rachetă este departe de fi acceptat la Moscova. Fostul preşedinte sovietic Mihail Gorbaciov a preconizat joi că vor exista dificultăţi la ratificarea noului tratat ruso-american pentru dezarmare nucleară START. Părintele Perestroikăi a apreciat că tratatul va fi ratificat, dar după discuţii serioase. „În cursul ratificării, în SUA şi nu numai acolo, s-ar putea începe impunerea de noi programe militare în domeniul nuclear sau într-un alt domeniu, sub pretextul modernizării sau securităţii arsenalelor”, a explicat acesta referindu-se voalat la proiectul anti-rachetă. Noul tratat START, care va înlocui acordul semnat în 1991 şi care a expirat la 5 decembrie 2009, va fi semnat de preşedinţii rus şi american, Dmitri Medvedev şi Barack Obama, la 8 aprilie, la Praga. Ministrul rus al Afacerilor Externe, Serghei Lavrov, a declarat săptămâna trecută că tratatul va fi supus ratificării imediat după semnarea sa, adăugând că Rusia vroia să acţioneze simultan cu SUA. Şi şeful comisiei de Afaceri Externe din Camera Inferioară a Parlamentului rus, Konstantin Kosacev, a declarat joi că este prea devreme să se discute despre datele de ratificare a tratatului.

Preşedintele Obama intenţionează să se întâlnească la Praga cu lideri din mai multe ţări din Europa Centrală, în cadrul ceremoniei de semnare a noului tratat START. Barack Obama va avea o întrevedere cu Traian Băsescu şi cu premierii Poloniei şi Ungariei, Donald Tusk şi Gordon Bajnai. Preşedintele american s-ar putea întâlni, cu această ocazie, şi cu lideri din Bulgaria, Croaţia, Cehia, Slovacia, Slovenia şi ţările baltice. Liderul de la Washington revine la Praga la un an de la discursul său pe tema proliferării nucleare, care a pus bazele unui nou tratat START.



12