”Franța e în război cu terorismul”

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

”Franța e în război cu terorismul”

Externe 15 Iulie 2016 / 12:38 552 accesări

Franța a fost lovită din nou de un atentat sângeros și, ironia sorții, oficialii de la Paris fac afirmații dure, de... război împotriva terorismului, ca de fiecare dată când Franța a fost îndoliată de atacuri teroriste. Un rezident din Nisa, musulman de origine tunisiană, a omorât și rănit fără milă copii, femei și bărbați, musulmani și creștini, la discreție, chiar de Ziua Franței. Și, din nou, ironia sorții, prima persoană omorâtă de atacatorul de la Nisa, un tunisian musulman, a fost o femeie musulmană. Deci, unde începe motivația islamistă și unde se oprește? Ce îi determină pe extremiștii musulmani să recurgă la gesturi extreme, să moară și să omoare la întâmplare, chiar și musulmani de-ai lor? Tocmai de Ziua Franței, președintele Hollande anunțase că va înceta starea de urgență pe data de 26 iulie și se gândea deja că va candida pentru un nou mandat, de vreme ce în timpul primului a ”rezolvat” cu teroriștii. Iată că teroriștii aveau alte planuri. Acum, ministrul francez de Interne, Bernard Cazeneuve, vorbește din nou despre războiul Franței cu terorismul, iar Hollande a prelungit starea de urgență. Parada grandioasă de la Paris a fost, din păcate, și o paradă a grandomaniei, Franța vrând parcă să impresioneze prin dotările sale militare, când, în realitate, securitatea lasă de dorit. De fapt, nimeni nu se poate proteja total în fața demenței teroriste. Și asta s-a dovedit joi seară, la Nisa.

Culmea este că preşedintele Consiliului regiunii franceze Provența - Alpi - Coasta de Azur, prim-adjunct al Primăriei de la Nisa şi fost primar al oraşului, îi scrisese lui Francois Hollande, cu o zi înainte de atac, pentru a transmite cerinţe ale forţelor de ordine în contextul antiterorist, potrivit ”Le Figaro”. Christian Estrosi solicita, cu o zi înainte de atentat, un ”mare plan de urgenţă pentru a-i proteja pe poliţiştii din Nisa şi pentru a le asigura posibilitatea de intervenţie prin diferite mijloace”. N-a fost să fie, pentru că, probabil, Hollande se gândea că nu dă bine să accepte un ”mare plan de urgență” tocmai când el urma să anunțe că renunță la starea de urgență, că terorismul e doar o amintire urâtă.

Vineri dimineață a început Consiliul de Apărare, reunit de preşedintele Franţei, în urma atentatului de la Nisa. Alături de Hollande, la consiliu participă premierul Manuel Valls, ministrul Apărării, Jean-Yves Le Drian, şi şeful Statului Major al armatei, Pierre de Villiers. Ministrul de Interne, Bernard Cazeneuve, care s-a deplasat la Nisa, la scurt timp după atentat, asistă la dezbateri prin video-conferinţă. Francois Hollande s-a întâlnit imediat după atentat cu premierul Manuel Valls şi cu ministrul de Interne. Reuniunea celulei de criză s-a desfăşurat la Ministerul de Interne, fiind prezenţi şi şefii Poliţiei, Jandarmeriei şi serviciilor de informaţii. ”Atentatul de la Nisa este un atac al cărui caracter terorist nu poate fi negat. Întregul stat francez se află sub ameninţarea teroristă islamistă”, a subliniat Hollande.

Taguri articol


12