Deputații francezi au votat împotriva recurgerii de către părinți la orice formă de violență fizică față de copii, o măsură simbolică, dar considerată fundamentală, în contextul în care Franța este acuzată frecvent pentru întârzierile în domeniu, transmite AFP.
Potrivit unei inițiative a deputaților socialiști și ecologiști, adoptată vineri seară de Adunarea Națională, Codul Civil va trebui modificat pentru a preciza că exercițiul autorității parentale exclude "orice tratament crud, degradant sau umilitor, inclusiv recurgerea la orice formă de violență fizică".
Măsura, care trebuie discutată în Senat, este numai civilă: nu este prevăzută nicio sancțiune împotriva părinților. Însă "enunță un principiu clar, cu vocație de a fi repetat taților și mamelor și de a le modela comportamentul lor viitor", au subliniat deputații inițiatori ai proiectului.
Ministrul pentru familii, Laurence Rossignol, a "salutat" acest amendament, "instrument indispensabil în prevenirea abuzului față de copii".
În Codul Penal există sancțiuni pentru abuzul față de copii, cu circumstanțe agravante pentru persoanele având autoritate. Legea este însă interpretată de multe ori în sens invers în numele unui "scop pedagogic" atribuit pedepselor corporale.
Eliminarea violenței prin Codul Civil "îi va obliga (pe părinți) să înceteze să considere că există un drept de corecție", a subliniat Gilles Lazimi, medic coordonator al campaniilor împotriva violenței.
În Franța, "între 400 și 600 de copii mor anual din cauza abuzurilor fizice", în timp ce țările unde violențele sunt interzise, ca Suedia, "se pot număra pe degetele de la o mână", a reamintit el.
În martie 2015, Franța a fost criticată de Consiliul Europei pentru că nu a interzis clar orice formă de pedeapsă corporală asupra copiilor, spre deosebire de majoritatea vecinilor săi.
Făcând acest pas, ar putea "să beneficieze pe viitor de subvenții europene" pentru a desfășura mai multe acțiuni de prevenire, și-a exprimat speranța Gilles Lazimi.