Precum multe alte ţări europene, în cadrul unei legislaţii naţionale tot mai restrictive faţă de fumători, Franţa se pregăteşte să interzică fumatul în cafenele şi restaurante, cu data de 1 ianuarie. Încă din 1 ianuarie, cei 13,5 milioane de fumători francezi vor trebui să renunţe la fumatul în cafenele, restaurante, hoteluri, discoteci sau cazinouri. În transportul în comun, în companii, şcoli şi spitale, fumatul este interzis din februarie 2007.
Ministrul Sănătăţii, Roselyne Bachelot, a dat asigurări că nu va mai exista toleranţă. Fumătorii care nu vor respecta legea vor plăti pînă la 450 de euro amendă, în timp ce proprietarii localurilor riscă o amendă de pînă la 750 de euro, dacă nu aplică legea. ”Problema nu este de a supăra pe cineva, ci de a se evita moartea a 66.000 de persoane pe an din cauza fumatului activ şi mai mult de 5.000 decese pe an din cauza fumatului pasiv”, a declarat ministrul Sănătăţii. Pentru a implementa intredicţia, Guvernul a prevăzut progame de tratare a sevrajului în urma fumatului (timbre, gumă sau medicamente). O campanie la posturile de televiziune cu privire la pericolul fumatului a fost demarată. Fumătorii vor trebui de acum să fumeze în plină stradă. Excepţii sînt prevăzute pentru terase, cu condiţia ca acestea să fie deschise în cel puţin o parte şi pentru locurile special amenajate, în conformitate cu unele reguli, dificil totuşi de aplicat. Fermitatea autorităţilor a provocat protestul comercianţilor de ţigări. Nemulţumiri au şi proprietarii a aproximativ 800 de baruri în care se fumează narghilea, care şi-au anunţat intenţia de a ataca decretul încă de la aplicarea sa. Proprietarii restaurantelor au opinii diferite. Unele organizaţii, precum Uniunea meseriilor şi industriilor hoteliere, se tem de un efect catastrofal în ceea ce priveşte frecventarea acestor locuri. Pentru alţii, o scădere a clientelei fumătorilor va fi în mare parte compensată de o creştere a clientelei de nefumători.
Interzicerea fumatului în locurile publice, lucru dificil de imaginat în urmă cu cîţiva ani, pare să fie acceptată de populaţie. Potrivit unui sondaj realizat în luna februarie, 86% dintre francezi sînt în favoarea acestei măsuri. Potrivit unui alt sondaj, efectuat la începutul lunii octombrie, majoritatea francezilor (85%) au intenţia de a continua să frecventeze barurile după 1 ianuarie, dar doar 66% dintre aceştia sînt favorabili unor amenajări speciale în aceste locuri. Măsura a suscitat şi iniţiative originale: grupul de cazinouri Barriere distribuie mii de acadele pentru a calma pofta de nicotină a clienţilor şi a propus chiar narghilea cu oxigen, cu un efect uşor euforizant.