Franţa intră într-o eră a schimbărilor

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Franţa intră într-o eră a schimbărilor

Externe 08 Mai 2007 / 00:00 641 accesări

Noul preşedinte ales al Franţei, Nicolas Sarkozy, a anunţat, deja, ieri, că se va odihni zece zile, timp în care îşi va organiza şi echipa, apoi va numi premierul, va face vizite la Bruxelles şi la Berlin şi se va consulta cu societatea civilă asupra reformelor pe care intenţionează să le facă. Sarkozy intenţionează să se retragă într-un loc ţinut deocamdată secret, pentru a se odihni după agitaţia campaniei, pentru a se obişnui cu ideea că este preşedinte şi a nu lăsa impresia că Franţa are doi şefi de stat, înainte de transferul de putere. Nicolas Sarkozy va fi învestit oficial la 16 mai, apoi va desemna premierul, care va forma guvernul între 19 şi 20 mai, din acesta urmînd să facă parte ”reprezentanţi ai centrului” şi ”un anumit număr de bărbaţi şi femei de stînga”. Guvernul va avea 15 membri şi va fi echilibrat din punct de vedere al sexelor.

Pentru că una dintre priorităţile sale este relansarea Europei, Sarkozy va merge încă din primele sale zile de mandat la Bruxelles şi în Germania pentru a discuta despre un tratat european simplificat, limitat la chestiunile instituţionale. Pe plan intern, noul preşedinte şi-a fixat o agendă foarte precisă, pe care a detaliat-o pentru cotidianul ”Le Parisien”: ”În prima săptămînă, voi primi partenerii sociali pentru a pregăti patru mari conferinţe: despre democraţia socială, paritatea salariilor bărbaţilor şi femeilor şi contractul de muncă unic, puterea de cumpărare şi săptămîna de 35 de ore de lucru. În a doua săptămînă, voi primi toate organizaţiile guvernamentale de mediu pentru a pune bazele unei conferinţe despre mediu, prevăzute în toamnă. Apoi, poate încă din vară, voi examina ”posibilitatea de a scuti orele suplimentare de taxe sociale şi impozite, reducerea dobînzilor la creditele imobiliare”. O altă măsură pe care o are în vedere este ”stabilirea unor sancţiuni mai severe pentru multirecidivişti”. Pe de altă parte, trebuie rezolvată şi problema succesiunii lui Nicolas Sarkozy la conducerea partidului. Numele lui Brice Hortefeux, om de încredere al lui Sarkozy, este vehiculat adesea şi ar reprezenta o soluţie pentru preşedintele ales de a păstra controlul intact asupra formaţiunii. Biroul politic al formaţiunii sale politice se va reuni pentru a fixa data Congresului la care va fi ales noul şef.

În concluzie, Franţa se pregăteşte să intre într-o eră a schimbărilor. Proaspătul cîştigător al alegerilor prezidenţiale a primit nenumărate mesaje de felicitare din toată lumea, dar partenerii europeni i-au amintit, de asemenea, de obligaţiile pe care le are faţă de UE. Cancelarul german Angela Merkel, care deţine preşedinţia UE, s-a declarat convinsă că ”prietenia franco-germană va continua să fie un fundament care va asigura pacea, democraţia şi bunăstarea durabilă a Europei”. ”Am toată încrederea în Nicolas Sarkozy, ale cărui convingeri le cunosc şi a cărui forţă de convingere este cunoscută, am încredere că va juca un rol de motor în soluţionarea problemei instituţionale şi în consolidarea Europei politice", a declarat preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso. Liderii europeni de stînga au salutat şi ei victoria candidatului francez de dreapta, ales cu 53,06% din voturi în faţa socialistei Segolene Royal, care a obţinut 46,94%. ”Nicolas Sarkozy încarnează o dreaptă deschisă şi modernă, capabilă să canalizeze dorinţele de schimbare dintr-o ţară chemată să-şi regăsească încrederea în sine şi să continue să fie locotomotiva Europei”, a declarat şeful Guvernului socialist spaniol, Jose Luis Rodriguez Zapatero. ”Ţara mea, Guvernul şi cu mine vom continua să considerăm Franţa un aliat important”, a declarat Romano Prodi, şeful Guvernului de centru-stînga italian. Pe punctul de a se retrage după zece ani de putere, premierul laburist britanic, Tony Blair, i-a telefonat lui Nicolas Sarkozy pentru a-l felicita. Nicolas Sarkozy a asigurat Statele Unite de prietenia Franţei, dar le-a cerut să accepte că prietenii pot gîndi diferit şi a invitat această ţară să nu pună obstacole luptei împotriva încălzirii climatice. ”Preşedintele Bush abia aşteaptă să lucreze cu preşedintele Sarkozy pentru continuarea solidei noastre alianţe”, a fost răspunsul sosit de peste Ocean, după ce Bush i-a telefonat personal lui Sarkozy pentru a-l felicita.

Numeroase mesaje de felicitare au venit şi din Orientul Mijlociu şi de pe continentul african. De pe continentul sud-american, felicitările au venit din Brazilia, unde preşedintele de stînga Luiz Inacio Lula şi-a exprimat disponibilitatea de a consolida legăturile istorice cu Franţa. În Australia, ministrul de Externe Alexander Downer şi-a exprimat satisfacţia pentru victoria lui Nicolas Sarkozy, apreciind că acesta va fi ”un bun preşedinte pentru Franţa”.



12