Cotidianul ”Var-Matin” a anunţat ieri că 34 dintre pasagerii autocarului românesc implicat în accidentul de duminică din departamentul Var din sud-estul Franţei se află în continuare internaţi în spitale din regiune, în timp ce ancheta autorităţilor franceze îşi urmează cursul. Patru persoane se află la reanimare, 15 sunt spitalizate şi urmează să fie supuse unor intervenţii chirurgicale, iar alte 15 ar putea fi externate în curând. Opt au părăsit deja spitalul. Potrivit consulului general al României la Marsilia, Ioan T. Morar, chiar şi răniţii aflaţi la reanimare au o stare mai bună. Pentru stabilirea cât mai exactă a împrejurărilor accidentului, mărturiile pasagerilor vor fi importante. Ancheta jandarmeriei franceze continuă, sub autoritatea parchetului din Draguignan, care va decide astăzi asupra unei eventuale urmăriri judiciare. Autocarul a fost sigilat, urmând să fie supus unei expertize tehnice. Pe plan medico-legal, a fost efectuată autopsia fetiţei de un an şi jumătate decedate. Autopsia este singura care poate stabili cu certitudine o relaţie de cauză-efect între accident şi decesul copilului. ”Preocuparea noastră este soarta tuturor victimelor, care majoritatea nu vorbesc franceza şi care au fost repartizate la mai multe spitale. Avem nevoie de certitudine în ce priveşte identităţile, adresele, starea de sănătate şi incapacităţile lor”, a declarat procurorul. În acest scop, a solicitat să îi fie puşi la dispoziţie toţi jandarmii având competenţele necesare, pentru a se efectua cât mai curând acest recensământ. În ce priveşte originea accidentului, expertiza tehnică va stabili dacă explozia pneului din faţă-stânga a fost cauza sau consecinţa sa, mai notează ”Var-Matin”.
E LEGAL! Comisarul european pentru Justiţie, vicepreşedinte al CE, Viviane Reding, a declarat ieri că expulzările romilor din Franţa s-au făcut cu respectarea normelor, îndeosebi în ceea ce priveşte regula de a fi realizate de la caz la caz, spre deosebire de modul cum s-a procedat în anii trecuţi. Întrebată despre desfiinţarea taberelor de romi din ultimele săptămâni, care a provocat o polemică şi a determinat CE să pună Franţa sub supraveghere, comisarul european a răspuns că aceasta este o chestiune foarte dificilă. Refuzând să-şi exprime o părere clară, întrucât consideră că este ceva ce ţine de responsabilitatea Franţei, Viviane Reding a vorbit despre faptul că în aceste tabere, condiţiile erau insalubre şi evacuarea lor s-a produs în urma unor decizii ale justiţiei.
Viviane Reding a declarat că este foarte mulţumită de discuţiile purtate luni cu ministrul francez de Interne, Manuel Valls şi cu cel al Afacerilor Europene, Bernard Cazeneuve. ”Guvernul francez este de acord cu propunerea mea de creare a unui grup pionier de ţări, menit să favorizeze integrarea romilor, care numără 12 milioane de persoane, fiind cea mai mare minoritate din UE. Cu ajutorul acestui grup se va încerca să se urmeze modelul unor state precum Spania sau Finlanda pentru a elabora împreună soluţii care să funcţioneze”, a spus Reding. Ea a amintit că în acest scop există un fond de miliarde de euro pentru construcţia de locuinţe, sănătate, şcolarizare şi pregătirea profesională a tinerilor romi, dar la care au apelat numai 12 state membre, deşi toate ţările UE au elaborat planuri pentru integrarea romilor. ”State precum România, Bulgaria şi Ungaria, de unde provin cea mai mare parte a romilor care îşi părăsesc zonele unde locuiesc din cauza sărăciei absolute, trebuie să facă parte din acest grup”, a adăugat Reding. Expulzările romilor români şi bulgari, în vara anului 2010, la ordinul preşedintelui francez de atunci, conservatorul Nicolas Sarkozy, au generat un conflict cu CE, care a considerat că aceste acţiuni sunt îndreptate direct împotriva acestei minorităţi.