Franţa a lansat, joi, o amplă reorganizare a reţelei sale diplomatice, a doua din lume ca mărime, după cea a SUA, cerînd ambasadorilor săi să adopte o “cultură a urgenţei şi a rezultatului”, pe fondul economiilor şi reducerilor de efective. Şeful diplomaţiei, Bernard Kouchner, a prezentat acest “proiect de modernizare globală pe termen lung” în faţa a circa 180 de diplomaţi de rang înalt, la conferinţa anuală a ambasadorilor Franţei. “Vom modifica structurile administraţiei centrale, vom reorganiza reţeaua diplomatică şi consulară şi vom reorienta mijloacele diplomaţiei publice”, a spus Kouchner. Ministrul a spus de asemenea că vrea “o evoluţie a metodelor de lucru ale Ministerului de Externe, pentru a face din el ministerul globalizării”. Cu o zi înainte, fostul premier Alain Juppé îi prezentase preşedintelui Nicolas Sarkozy o carte albă a diplomaţiei şi apreciase că “politica externă este într-o oarecare măsură închisă într-un turn”.
Bernard Kouchner a anunţat crearea unei direcţii consacrate “mizelor globale, care se va ocupa de domeniile finanţe, energie, apă, materii prime şi demografie, aflate în centrul competiţiei mondiale a acţiunii diplomatice a Franţei”. Ministrul s-a declarat mulţumit de crearea unui nou centru de criză la instituţia de pe Quai d\'Orsay, care şi-a dovedit eficienţa şi rapiditatea în timpul conflictului din Georgia. El a cerut diplomaţilor ca această “cultură a urgenţei şi rezultatului” să fie împărtăşită de toţi. Kouchner a anunţat încă o inovaţie, referitoare la bugetele ambasadelor. Fondurile acordate ambasadelor deosebit de expuse (Kabul, Islamabad, Alger, Beirut sau Bagdad) vor creşte în paralel cu reducerea fondurilor celorlalte reprezentanţe diplomatice. El a anunţat şi reduceri de personal pentru 30 de ambasade din ţări mici, care nu vor mai păstra decît cîte un singur colaborator, pe lîngă ambasador.
Cu 158 de ambasade, 21 de reprezentanţe multilaterale şi 16.000 de agenţi, Franţa dispune de a doua reţea diplomatică din lume ca mărime, după cea a SUA. Parisul şi-a pus însă deja, de cîţiva ani, diplomaţia la “cură de slăbire”. Ministerul de Externe şi-a redus cheltuielile cu 21% din 2000 şi personalul cu 11% între 1997 şi 2007. Kouchner a insistat însă că reforma sa este dictată înainte de toate de consideraţii strategice şi nu bugetare, deşi Sarkozy a recunoscut că visteria statului este goală. Reducerile de cheltuieli, care au provocat nemulţumire în minister, nu sînt nici explicaţia, nici unicul obiectiv al reformei, a dat asigurări şeful diplomaţiei. Reforma lui Kouchner a permis deja deschiderea a 16 ambasade şi cinci consulate în ţări estice şi emergente (China, India, Rusia). Din 1989, 56 de reprezentanţe diplomatice au fost închise şi doar 47 deschise. O altă dimensiune a reformei este cooptarea mai multor femei în diplomaţie. În prezent, doar 12% dintre ambasadorii francezi sînt femei. El a cerut, de asemenea, reducerea şedinţelor după ora 17.00, care afectează viaţa de familie a diplomaţilor.