Franţa joacă tare în chestiunea rromilor

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Franţa joacă tare în chestiunea rromilor

Externe 27 Septembrie 2013 / 00:00 523 accesări

Preşedintele Hollande şi-a asumat poziţia ministrului Valls cu privire la rromi, iar o consecinţă directă a acestei direcţii ferme este că României îi va fi refuzată intrarea în Spaţiul Schengen la 1 ianuarie, din cauza neîndeplinirii condiţiilor. Poziţia oficială a Guvernului Ponta este că nu există o legătură între aderarea României la Spaţiul Schengen şi minoritatea rromă, arătând că rromii se află deja în statele Schengen fără ca ţara noastră să fie încă membră. Potrivit site-ului postului radio Europe1.fr, un colaborator apropiat al preşedintelui francez, căruia nu îi este însă precizată identitatea, a declarat că României îi va fi refuzată aderarea la Schengen pe 1 ianuarie, deoarece condiţiile nu vor fi îndeplinite, fără să ofere alte precizări. Declaraţia „majoritatea rromilor au vocaţia de a fi escortaţi în ţara de origine” îi este atribuită lui François Hollande şi seamănă cu afirmaţia de marţi a ministrului de Interne, Manuel Valls. Sursa subliniază că nu există aproape nicio diferenţă de poziţie între şeful statului francez şi ministrul de Interne asupra acestui subiect spinos. „Doar o minoritate caută să se integreze”, ar mai fi declarat preşedintele francez într-un cerc restrâns, după ce ministrul Valls a declanşat polemica cu privire la rromi.

Însă poziţia merge dincolo de rromi, continuă Europe1, adăugând că, în opinia preşedintelui Hollande, este vorba, înainte de orice, de a ţine cont de dificultăţile cu care se confruntă aleşii. „Le înţeleg”, a răspuns sursa, amintând în trecere că există zone fragile, precum Seine Saint-Denis sau Grand Lyon, care găzduiesc cele mai importante populaţii de rromi. Este o poziţie care trece dincolo de rromi şi pe care François Hollande şi-o asumă, continuă Europe1, adăugând că acesta apreciază că problema care trebuie pusă este să se afle „dacă Franţa are vocaţia să îi primească pe toţi cei care sunt cei mai vulnerabili”, un ecou la afirmaţia lui Michel Rocard, din 1990: „Franţa nu poate primi toată mizeria lumii”.

CETĂŢENI EUROPENI Cert este că Franţa a fost ameninţată din nou cu sancţiuni de către Comisia Europeană (CE), în urma afirmaţiilor ministrului socialist de Interne, Manuel Valls, despre imposibilitatea inserţiei rromilor şi expulzarea inevitabilă a celor mai mulţi dintre ei. „Majoritatea rromilor trebuie să fie conduşi la frontieră”, a insistat miercuri Manuel Valls, pentru grupul de radio-televiziune RMC/BFMTV. „Este iluzoriu să ne gândim că vom soluţiona această problemă doar prin inserţie socială”, declarase deja ministrul francez marţi, evocând „moduri de viaţă ale rromilor extrem de diferite de ale noastre, ale francezilor, cu care se află, evident, în confruntare”. „În România, dar şi în Bulgaria, într-o mai mică măsură, trebuie să aibă loc proiectele de inserţie”, a subliniat oficialul francez. CE nu este însă deloc impresionată şi a amintit că rromii, cetăţeni europeni, au dreptul să circule liber în toate statele membre ale UE. „Dacă aceste principii înscrise în tratate nu sunt respectate, Comisia va utiliza toate mijloacele pe care le are la dispoziţie”, a avertizat Olivier Bailly, purtător de cuvânt al CE, răspunzând unei întrebări despre eventuale sancţiuni.

TURNURĂ RASIALĂ CE are posibilitatea să deschidă o procedură de infringement împotriva unui stat membru, în cazul în care apreciază că ţara respectivă nu respectă drepturile fundamentale în vigoare în UE. Comisia a deplâns confuzia voluntară sau involuntară în privinţa regulilor şi principiilor europene pe care o fac oficiali politici din Franţa. „Urmează alegeri în Franţa”, a rezumat Viviane Reding, vicepreşedinta CE însărcinată cu Justiţia, referindu-se la alegerile municipale din această ţară, prevăzute în martie 2014. Şi în urmă cu trei ani, sub preşedinţia lui Nicolas Sarkozy, Viviane Reding a ameninţat deja Franţa în acest sens, dacă nu opreşte expulzările rromilor. De această dată, a evocat suma de 50 de miliarde de euro pe care UE a pus-o la dispoziţia statelor membre în vederea inserţiei rromilor. „Banii nu ajung acolo unde ar trebui să ajungă, în comune, la primari, acolo unde există aşezări ilegale care trebuie să fie desfiinţate”, a subliniat vicepreşedinta CE. La rândul său, comisarul Consiliului Europei pentru Drepturile Omului, Nils Muiznieks, s-a declarat „foarte îngrijorat de retorica antirromi din Franţa”, apreciind că „riscă să ia un viraj periculos odată cu viitoarele alegeri muncipale şi europene”.

Potrivit unui raport Amnesty International dat publicităţii miercuri, numărul rromilor expluzaţi din Franţa este în creştere şi s-au atins recorduri în 2012 şi 2013. În 2012, 11.982 de imigranţi rromi au fost goniţi din imobile ocupate şi tabere în care locuiau, un număr care a crescut foarte puternic în primele două trimestre din 2013, ajungând la 10.174 de persoane, un nivel niciodată atins de la începutul înregistrării acestor date, în 2010. Aceste date par să arate că sosirea stângii la putere nu a modificat situaţia precară în care trăiesc rromii în Franţa. În Europa există 10-12 milioane de rromi, iar cea mai mare parte dintre ei sunt cetăţeni europeni.



12