Franţa „nu se poate considera prieten şi aliat” al SUA! De ce?

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Declaraţii dure

Franţa „nu se poate considera prieten şi aliat” al SUA! De ce?

Externe 22 Mai 2018 / 16:57 555 accesări
Fostul ministru de externe francez Dominique de Villepin: „Nu putem accepta cu privire la Iran că Statele Unite au luat în derâdere dreptul internaţional”

Fostul ministru de externe francez Dominique de Villepin: „Nu putem accepta cu privire la Iran că Statele Unite au luat în derâdere dreptul internaţional”

Franţa „nu se poate considera prieten şi aliat” al SUA, a căror politică este „brutală” şi este un „diktat”, a declarat marţi fostul ministru de externe francez Dominique de Villepin, într-un interviu acordat BFMTV şi RMC, în care a denunţat retragerea unilaterală a Statelor Unite din acordul nuclear internaţional cu Iranul, porivit agerpres.ro. „Nu putem accepta cu privire la Iran că Statele Unite au luat în derâdere dreptul internaţional”, a afirmat el, apreciind că „acesta este un comportament inacceptabil”. Declaraţia sa intervine la o zi după discursul secretarului de stat american Mike Pompeo, care a vorbit despre impunerea unor condiţii deosebit de dure pentru încheierea unui nou acord cu Iranul, după ce preşedintele american Donald Trump a denunţat acordul semnat în vara anului 2015 de către Iran şi marile puteri.

În faţa unei politici „dure” promovată de Washington, fostul ministru de externe francez consideră că Europa ar trebui să strângă rândurile. Potrivit acestuia, Franţa ar trebui de asemenea să se unească în cadrul unui G4 cu Germania, Rusia şi China, aluzie la G7 (Grupul celor şapte mari economii ale lumii - SUA, Japonia, Germania, Franţa, Marea Britanie, Italia, Canada), fără Rusia, care a fost exclusă din grup după anexarea Crimeii în martie 2014. Potrivit AFP, SUA au promis luni să impună Iranului sancţiunile ''cele mai puternice din istorie'' pentru ca acesta să se conformeze unei liste de 12 exigenţe draconice în vederea încheierii unui „nou acord” mult mai vast, după retragerea americană din controversatul text din 2015. „Iranul nu va mai avea niciodată carte albă pentru a domina Orientul Mijlociu”, a declarat şeful diplomaţiei americane Mike Pompeo, prezentând „noua strategie” după decizia anunţată la 8 mai de Donald Trump privind retragerea SUA din respectivul acord. „Cine eşti tu ca să decizi pentru Iran şi pentru lume? Epoca unor astfel de declaraţii se încheie”, a reacţionat preşedintele iranian Hassan Rouhani, un moderat pe care ministrul american a ţinut să-l pună pe acelaşi plan în discursul său cu „durii” regimului de la Teheran.

Respingerea de către SUA a acordului încheiat în 2015 de marile puteri (SUA, Rusia, China, Franţa, Marea Britanie şi Germania) cu regimul iranian pentru a-l împiedica să se doteze cu bomba atomică a suscitat indignarea europenilor, care au încercat - fără succes - să negocieze cu Washingtonul soluţii pentru înăsprirea textului şi să abordeze şi alte acţiuni iraniene care sunt considerate destabilizatoare în regiune. Această decizie duce la restabilirea integrală a sancţiunilor SUA, cu un efect colateral denunţat de UE: companiile europene vor trebui să renunţe la prezenţa lor în Iran dacă doresc să-şi menţină accesul pe piaţa americană.

UE aştepta deci discursul lui Mike Pompeo. Or, secretarul de stat american, cunoscut pentru linia sa dură, nu i-a întins cu adevărat mâna. El a cerut „sprijinul” aliaţilor SUA în strategia sa şi, recunoscând în acelaşi timp dificultăţile companiilor europene, a avertizat: cei care vor păstra investiţiile în sectoarele iraniene care cad sub incidenţa sancţiunilor SUA „vor fi consideraţi responsabili”.

Taguri articol


12