Franţa respinge orice paralelă între situaţia din Belgia şi provincia Kosovo

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Franţa respinge orice paralelă între situaţia din Belgia şi provincia Kosovo

Externe 17 Decembrie 2007 / 00:00 560 accesări

Într-o primă declaraţie despre situaţia din ţara vecină, care se confruntă cu o intensificare a naţionalismului flamand, preşedintele Sarkozy a respins orice asemănare între Belgia şi Kosovo. „Problema dintre flamanzi şi valoni nu are nicio legătură cu problema Kosovo, ci cu un sentiment diferenţiat de cele două părţi al progreselor şi al situaţiei financiare”, a răspuns Nicolas Sarkozy unui jurnalist care compara dorinţa de independenţă a Kosovo cu revendicările Flandrei, provincie din nordul Belgiei. În urma alegerilor federale din Belgia din 10 iunie, partidele flamande şi francofone au fost incapabile să formeze Guvernul, din cauza conflictului legat de gradul de autonomie suplimentară cerut de flamanzi.

Criza din Kosovo riscă să stabilească un precendent periculos în toate ţările în care o minoritate dispune deja de un statut de autonomie în teritoriile pe care le ocupă. O eventuală proclamare a independenţei provinciei Kosovo recunoscută la nivel internaţional riscă să redeclanşeze conflictele îngheţate din fostele republici sovietice, precum Gruzia, Azerbaidjan sau R.Moldova. UE a stabilit că fiecare ţară în parte va putea să îşi exprime propria poziţie în cazul Kosovo, o problemă care are implicaţii similare atît pentru Serbia, dar şi pentru Slovacia, România, Grecia sau Spania, ţări membre UE care şi-au exprimat deja mari rezerve faţă de o posibilă desprindere a provinciei autonome sîrbe de patria-mamă. Ministrul elen al Afacerilor Externe Dora Bakoyannis, a declarat sîmbătă că ar fi o greşeală să se facă o legătură între o aderare a Serbiei la UE şi chestiunea viitorului statut al Kosovo.

La rîndul său, şeful diplomaţiei sîrbe Vuk Jeremic a declarat, duminică, în discursul rostit cu ocazia primei reuniuni a ministerului pe care îl conduce, că autorităţile de la Belgrad rămîn devotat principiului integrităţii teritoriale a Bosniei-Herţegovina. Oficialul sîrb a precizat că a dorit să transmită acest mesaj pentru a corecta o idee eronată la nivelul opiniei publice şi a adăugat că îşi doreşte ca fiecare actor internaţional să respecte la rîndul său integritatea teritorială a Serbiei. Referindu-se la problema provinciei Kosovo, ministrul sîrb a precizat că nu există o soluţie perfectă, dar a adăugat că trebuie găsită o soluţie care să fie acceptată de toate părţile şi care să contribuie la stabilitatea regională. În opinia sa, independenţa provinciei Kosovo nu reprezintă nimic altceva decît divizarea forţată a Serbei. Acesta a mai anunţat modernizarea Ministerului Afacerilor Externe şi apropiatele alegeri prezidenţiale, programate să se desfăşoare la 20 ianuarie.



12