Preşedintele francez, Nicolas Sarkozy şi premierul italian, Romano Prodi, şi-au exprimat acordul cu privire la conţinutul unui tratat european simplificat, care să scoată UE din criza provocată de respingerea Constituţiei europene de către francezi şi olandezi. Cei doi oficiali au discutat aproximativ o oră şi jumătate la Paris, în perspectiva viitorului Consiliu European din perioada 21 şi 22 iunie. Fără a-şi asuma expresia “tratat simplificat”, susţinută de preşedintele francez, Romano Prodi a afirmat că este de acord cu privire la o preşedinţie stabilă şi un ministru european al Afacerilor Externe, extinderea votului cu majoritate calificată, recunoaşterea personalităţii juridice a UE şi a “celor trei stîlpi” (comunitar, de securitate şi justiţie şi cel al afacerilor interne).
Nicolas Sarkozy şi Romano Prodi şi-au exprimat acordul şi cu privire la organizarea unei reuniuni a celor şapte ţări mediteraneene din UE, la o dată încă nestabilită, pentru a se da semnificaţie la nivel operaţional politicii mediteraneene. Cele şapte ţări sînt, în afară de Franţa şi Italia, Spania, Grecia, Cipru, Malta şi Portugalia. Aceste ţări înseamnă să se gîndească la ce ar putea fi o “Uniune mediteraneană”, aşa cum este proclamată de Nicolas Sarkozy. În timpul alegerilor prezidenţiale, acesta a pledat pentru înfiinţarea unei “Uniuni mediteraneene” al cărei “pivot” să fie Turcia. Totuşi, chestiunea Turciei, ţară pe care Nicolas Sarkozy nu o vrea membru UE, nu a fost discutată în timpul întîlnirii.
Consilierul diplomatic al preşedintelui francez a avut însă discuţii la Ankara, în acest weekend. Jean-David Levitte s-a întîlnit cu responsabili ai Ministerului turc al Afacerilor Externe şi ai biroului premierului Recep Tayyip Erdogan, pentru a discuta despre relaţiile turco-franceze. Nicolas Sarkozy propune Turciei un “parteneriat privilegiat” cu UE şi nu o aderare deplină.
Surse diplomatice turce au declarat că Franţa nu îşi va folosi dreptul de veto pentru deschiderea discuţiilor pentru trei noi capitole în negocierile de aderare cu Ankara, de ordin tehnic, asupra căreia UE urmează să se pronunţe la sfîrşitul lunii iunie, cu cîteva zile înainte de încheierea preşedinţiei germane.