Franţa, sub ameninţarea procedurii de infringement

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Din cauza romilor expulzaţi

Franţa, sub ameninţarea procedurii de infringement

Externe 15 Septembrie 2010 / 00:00 364 accesări

Comisia Europeană a adoptat, ieri, un ton ferm faţă de Franţa, ameninţând cu declanşarea unei proceduri de infringement, pentru a sancţiona expulzarea romilor români şi bulgari, acuzând autorităţile franceze de duplicitate şi făcând o paralelă cu cel de-al Doilea Război Mondial. Viviane Reding, comisarul european pentru Justiţie şi Drepturi Fundamentale, a criticat sever Franţa. “Voi fi foarte clară: discriminările etnice sau rasiale nu îşi au locul în Europa. Personal, sunt convinsă că membrii Comisiei nu vor avea altă alegere decât să declanşeze o procedură de infringement împotriva Franţei, pentru nerespectarea legislaţiei UE”, a anunţat ea. Vizibil indignată de ascunderea existenţei unei circulare franceze care îi viza în mod direct pe romi şi nemulţumită de criticile secretarului de Stat francez pentru Afaceri Europene, Pierre Lellouche, la adresa Bruxelles-ului, Reding a acuzat autorităţile franceze de duplicitate. “Este şocant că o parte a Guvernului francez vine la Bruxelles pentru a spune anumite lucruri, iar o altă parte a Guvernului face exact contrariul. Este o ruşine”, a adăugat comisarul european.

Autorităţile franceze au retras, luni, circulara care recomanda evacuarea cu prioritate a taberelor ilegale ale romilor. “Nu este suficient să schimbi cuvintele. Trebuie modificat şi comportamentul”, a precizat Reding. Ea intenţionează să declanşeze procedurile de infringement în următoarele două săptămâni şi a solicitat autorităţilor franceze să ofere rapid explicaţii. Comisarul european vrea să tragă la răspundere Parisul pentru transpunerea insuficientă a unei directive europene privind libera circulaţie a cetăţenilor europeni şi aplicarea discriminatorie a acestui text. În perspectivă, Franţa ar putea fi deferită Curţii Europene de Justiţie, cu riscul unor amenzi importante. Poziţia fermă a CE a fost salutată de Verzii din Parlamentul European. PE a votat, săptămâna trecută, o rezoluţie prin care solicita încetarea imediată a expulzărilor. Ministrul francez al Imigraţiei, Eric Besson, a încercat să tempereze situaţia, ieri, însă a precizat că Guvernul de la Paris va continua să desfiinţeze taberele ilegale. “Bulgaria şi România nu ar trebui să adere la spaţiul Schengen, dacă nu îndeplinesc toate criteriile UE privitoare la combaterea corupţiei şi crimei organizate”, a declarat Pierre Lellouche. România şi Bulgaria ar trebui să intre în spaţiul Schengen în 2011 şi, până acum, progresul lor în Mecanismul de Cooperare şi Verificare nu a fost legat de perspectiva aderării la Schengen.

Un număr de 69 de romi, între care 12 copii, s-au prezentat, ieri dimineaţă, pe aeroportul Marseille-Provence, în sudul Franţei, unde s-au îmbarcat într-un avion special închiriat, cu destinaţia Bucureşti. Acest zbor, asigurat de compania română Blue Air, se bazează pe voluntariat în cadrul unei proceduri normale de ajutor la întoarcere, a declarat Alain Testot, director teritorial al Oficiului Francez al Imigraţiei şi Integrării (OFII). Din cei 100 de romi aşteptaţi, numai 69 s-au prezentat la aeroport. Prezent la faţa locului, Alain Fourest, preşedintele asociaţiei Recontres Tsiganes en Provence-Alpes-Cote d\'Azur, a denunţat o “mascaradă sinistră, scandaloasă, ilegală”.



12