Franţa va conduce Consiliul de supervizare bancară al BCE

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Franţa va conduce Consiliul de supervizare bancară al BCE

Externe 11 Ianuarie 2013 / 00:00 358 accesări

Şeful miniştrilor de finanţe din zona euro, Jean-Claude Juncker, a anunţat că o reprezentantă franceză va fi numită la preşedinţia consiliului de supervizare bancară din cadrul Băncii Centrale Europene (BCE). Printre numele vehiculate este cel al secretarului general al Autorităţii de control prudenţial de la Banca Centrală a Franţei, Daniele Nouy. Autorităţile de la Paris au cerut ca un francez să fie numit în fruntea Consiliului de supervizare bancară al BCE în schimbul numirii ministrului olandez de Finanţe, Jeroen Dijsselbloem, în fruntea Eurogrupului. Premierul luxemburghez Jean-Claude Juncker urmează să părăsească şefia Eurogrupului la finele acestei luni, liderii zonei euro urmând să-l desemneze oficial pe succesorul său la următoarea lor reuniune din 21 ianuarie. Într-o primă fază, Franţa a întreţinut speranţa ca în postul rămas liber după plecarea lui Juncker să fie numit ministrul francez de Finanţe, Pierre Moscovici. S-a impus însă Jeroen Dijsselbloem care a beneficiat de susţinerea ministrului german de Finanţe, Wolfgang Schaeuble.

Ieri, BCE a anunţat menţinerea dobânzii de politică monetară la nivelul minim record, de 0,75%, decizie susţinută de îmbunătăţirea încrederii în zona euro în ultima perioadă. Preşedintele BCE, Mario Draghi anunţa în septembrie un plan de achiziţii nelimitate de obligaţiuni ale statelor cu probleme de finanţare de pe piaţa internaţională. Niciuna din ţările cu dificultăţi nu a cerut, încă, sprijinul BCE, dar anunţarea programului a fost suficientă pentru a coborî costurile de împrumut ale unor ţări precum Spania şi Italia fără să intervină efectiv pe piaţa obligaţiunilor. Şi Banca Angliei a anunţat, ieri, că menţine dobânda de politică monetară la nivelul minim record de 0,5%, unde se află din martie 2009, iar plafonul programului de achiziţii de obligaţiuni la 375 miliarde de lire sterline.

PREŞEDINŢIE PE VREMURI GRELE O altă veste bună a venit şi din partea preşedintelui Consiliului European, Herman Van Rompuy, care a apreciat că este posibil să se ajungă la un acord cu privire la cadrul bugetar plurianual al UE pentru 2014-2020 la viitorul summit, în februarie. Van Rompuy a făcut această apreciere la Dublin, după convorbirile purtate cu premierul Irlandei, Enda Kenny, şi cu Eamon Gilmore, vicepremier şi ministru al Afacerilor Externe, în cursul cărora a analizat programul preşedinţiei semestriale irlandeze a Consiliului UE. Referitor la preşedinţia semestrială irlandeză, a evidenţiat capacitatea dovedită de Guvernul de la Dublin pentru a-şi asuma această funcţie în vremuri grele pentru UE, mai ales pentru că îşi îndeplineşte cu succes condiţiile programului său de ajutor financiar. Se doreşte ca în timpul preşedinţiei semestriale irlandeze, să se avanseze în procesul de generare de stabilitate, locuri de muncă şi creştere economică.



12