Franţa va despăgubi victimele testelor nucleare din Sahara şi Polinezia

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Franţa va despăgubi victimele testelor nucleare din Sahara şi Polinezia

Externe 25 Martie 2009 / 00:00 495 accesări

Ministrul francez al Apărării, Herve Morin, a dezvăluit, marţi, un proiect de lege privind indemnizaţiile acordate victimelor celor 210 teste nucleare desfăşurate de Franţa, între 1960 şi 1996, în Sahara şi Polinezia, text aşteptat în special de asociaţiile de veterani. Obiectivul este de a depune textul pînă la finalul primului semestru, în primă fază fiind prevăzut un acont anual de circa zece milioane de euro, potrivit Ministerului Apărării, care nu a precizat însă numărul victimelor vizate. Este vorba despre civili şi militari, angajaţi în apărare sau întreprinderi precum Comisariatul pentru Energie Atomică (CEA) sau subcontractorii acestora, dar şi despre algerieni sau polinezieni care locuiau în apropiere.

Decretele de aplicare vor stabili o listă de 18 boli pentru toate victimele care au fost afectate în diferite grade de aceste teste (leucemie, cancer mamar, tiroidă şi altele). Lista va fi întocmită pe baza celei stabilite de o organizaţie a ONU, Comisia Ştiinţifică a ONU pentru Studierea Efectelor Razelor Ionizante (UNSCAER). Aceasta va putea fi extinsă în funcţie de progresul cunoştinţelor medicale. În aceeaşi manieră, zonele georgrafice vor fi foarte precis delimitate prin decret, legea stabilind şi perioada de timp vizată, care se va prelungi pînă la dezafectarea instalaţiilor de testare. Dosarele de indemnizaţie vor fi încredinţate unei comisii formate din nouă membri, în special medici, ministrului Apărării aparţinîndu-i decizia finală.

Ministerul francez al Apărării recunoaşte că au existat cel puţin patru incidente în timpul testelor efectuate în galeriile din Sahara care nu au fost izolate complet, în special la 1 mai 1962, cînd cantităţi semnificative de deşeuri radioactive au căzut pe o fîşie de 150 de kilometri. În Polinezia, din 41 de teste aeriene, în zece cazuri s-au înregistrat căderi de deşeuri radioactive pe atoli, dintre care şase au avut impact radiologic.



12