Franţa va relaxa, curând, criteriile de naturalizare, suprimând obligaţia de încheiere a unui contract de muncă pe durată nedeterminată sau chestionarul de testare a cunoştinţelor generale, impuse de precedentul Guvern de dreapta, a anunţat, vineri, actualul Executiv de stânga. ”Este important să fie afirmată o voinţă puternică de integrare prin naturalizare. Nu trebuie să ne temem de aceşti noi francezi, care reprezintă o forţă pentru Republică”, a declarat ministrul de Interne, Manuel Valls, născut la Barcelona şi naturalizat francez la vârsta de 20 de ani. ”Nu este vorba despre deschiderea unei dezbateri asupra identităţii naţionale, ci de a reveni asupra unor criterii penalizatoare introduse în 2011, de precedentul ministru de Interne, Claude Guéant”, a precizat el. O circulară în acest sens va fi transmisă în zilele următoare prefecţilor. Ea prevede suprimarea chestionarului cu variante multiple de răspuns despre istoria, cultura şi societatea franceză. Totodată, cunoaşterea limbii franceze şi aderarea la valorile Republicii vor rămâne criterii de decizie, a subliniat Valls. Celelalte criterii vizează anii de prezenţă pe teritoriul francez, stabilitatea familială şi locul de muncă, a continuat ministrul. Obligaţia deţinerii unui contract de muncă pe perioadă nedeterminată (CDI) va fi anulată, cu scopul acordării cetăţeniei unor studenţi merituoşi, dar în special doctoranzilor sau persoanelor care muncesc în mod regulat, în baza unui contract de muncă pe durată determinată (CDD) sau interimară. Infracţiunile comise în străinătate cu mai mulţi ani în urmă nu vor reprezenta un motiv de refuz. În 2010, aproximativ 120.000 de persoane au obţinut cetăţenia franceză, dintre care o parte în mod automat, la împlinirea vârstei de 18 ani.
RASISM ÎMPOTRIVA ALBILOR Premierul francez, Jean-Marc Ayrault, a apreciat joi că ”ar putea să existe un rasism împotriva albilor în Franţa” şi s-a pronunţat ”împotriva tuturor comunitarismelor”. Întrebat joi seara despre rasimul împotriva albilor denunţat de Jean-François Copé, un lider al unui grup parlamentar de dreapta, şeful Guvernului a răspuns că acest lucru poate să existe. ”Dar foarte importantă este o impunere a diminuării rasismului, a discriminărilor, să se facă totul pentru a se reuşi să se trăiească împreună”, a continuat Ayrault. Jean-François Copé, candidat la şefia principalului partid de opoziţie (Uniunea pentru Mişcare Populară, UMP, de dreapta), a declanşat o polemică evocând un rasim împotriva albilor, stânga acuzându-l că alimentează extrema dreaptă.
ROMI ALUNGAŢI Locuitorii unui cartier din Marsilia au alungat, joi seara, mai multe familii de romi instalate în apropiere şi au incendiat resturile taberei lor, a anunţat, vineri, o sursă apropiată anchetei. Această acţiune a fost premeditată, deoarece aceşti locuitori au informat autorităţile că vor trece la astfel de acte, dacă romii, pe care îi acuză de furturi, nu vor părăsi împrejurimile cartierului lor. Sute de romi au fost evacuaţi de poliţie, în ultimele săptămâni, în Franţa, ceea ce a determinat proteste ale reprezentanţilor romilor, ale asociaţiilor şi a unei părţi a stângii. Populaţia romă din Franţa este estimată la 15.000 de persoane, cu mult mai puţin decât în Spania şi Italia.