Franţuzoaica acuzată de participare la protestele din Iran, eliberată pe cauţiune

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Franţuzoaica acuzată de participare la protestele din Iran, eliberată pe cauţiune

Externe 18 August 2009 / 00:00 389 accesări

Clotilde Reiss, o profesoară universitară franceză, deţinută în Iran din 1 iulie, pentru că a participat la manifestaţii postelectorale, a fost eliberată condiţionat, duminică seara, a anunţat Elysee, precizînd că femeia se află la ambasada Franţei de la Teheran. Tînăra va rămîne la ambasadă pînă la întoarcerea în Franţa, potrivit unui comunicat al Preşedinţiei. La rîndul său, ministrul de Externe, Bernard Kouchner, a precizat că femeia se află în continuare sub control judiciar. El a precizat anterior că Franţa a plătit o cauţiune.

Nicolas Sarkozy a discutat telefonic cu Clotilde Reiss, încă de la ieşirea din închisoare. ”Şi-a exprimat bucuria şi susţinerea sa deplină, precum şi cea a tuturor francezilor, care au urmărit cu îngrijorare arestarea sa şi procedura judiciară la care a fost supusă. El a subliniat demnitatea şi curajul cu care Reiss a înfruntat această provocare”, potrivit comunicatului preşedinţiei. Sarkozy a discutat şi cu tatăl tinerei în vîrstă de 24 de ani, Remi Reiss. Autorităţile franceze cer în prezent să fie încheiate cît mai repede procedurile judiciare împotriva lui Clotilde Reiss şi a lui Nazak Afshar, o angajată a ambasadei Franţei la Teheran, care nu pot jusitifica nimic. ”Preşedintele francez le mulţumeşte ţărilor UE şi altor ţări prietene, precum Siria, pentru solidaritate şi pentru susţinerea adusă şi pe care vor continua să o ofere pînă cînd cele două femei vor obţine libertatea totală”, încheie comunicatul.

Tînăra profesoară universitară de la Universitatea Ispahan este acuzată că a participat la manifestaţiile care au avut loc după realegerea contestată a lui Mahmoud Ahmadinejad, că a strîns informaţii şi i-a încurajat pe protestatari, potrivit justiţiei iraniene. Ea a compărut în 8 august în faţa unui tribunal din Teheran şi a recunoscut, pe lîngă participarea la manifestaţii, că a redactat un raport pentru un institut de cercetare al ambasadei Franţei. Potrivit apropiaţilor săi, tînăra, pasionată de cultura persană, a fost supusă la presiuni. O angajată franco-iraniană a ambasadei Parisului la Teheran, Nazak Afshar, a compărut de asemenea în instanţă. Ea a fost eliberată marţi, pe cauţiune. Franţa a mulţumit şi atunci Siriei, principalul aliat al Teheranului în lumea arabă, pentru ajutorul său.



12