Fratele unei femei ucise în Irak dă în judecată armata americană

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Fratele unei femei ucise în Irak dă în judecată armata americană

Externe 03 Iunie 2006 / 00:00 1370 accesări

Departamentul american al Apărării a demarat o anchetă referitoare la acuzaţiile formulate împotriva unor militari bănuiţi că ar fi ucis intenţionat 11 persoane, printre care şi copii, în timpul unei operaţiuni a armatei SUA în oraşul Ishaki, situat la nord de Bagdad. Oficialii americani susţin că militarii au percheziţionat o casă din Ishaki, în urma unor informaţii potrivit cărora un membru al-Qaida s-ar fi ascuns în clădirea respectivă, iar în cursul confruntărilor care au izbucnit, imobilul s-a prăbuşit, provocînd moartea a patru persoane. Pe de altă parte, poliţia irakiană susţine într-un raport că militarii americani ar fi împuşcat intenţionat cele 11 persoane din interiorul casei, iar clădirea, deşi avariată, nu a fost distrusă în întregime. Imaginile video înregistrate la scurt timp după incident, de o grupare radicală a musulmanilor sunniţi, prezintă însă cadavrele mai multor persoane ucise prin împuşcare, nu strivite de prăbuşirea zidurilor. Această nouă controversă ia naştere la puţin timp după formularea acuzaţiilor împotriva militarilor americani care ar fi ucis 24 de civili neînarmaţi într-o altă localitate irakiană, Haditha.

Fratele unei femei însărcinate care a fost ucisă la Samarra, la nord de Bagdad, a anunţat, vineri, că va da în judecată armata americană. "Îmi conduceam sora la spital şi nu am realizat că circulaţia pe strada pe care mă aflam este interzisă, pentru că nu exista nici un panou care să indice acest lucru. Un trăgător de elită american a deschis focul şi le-a rănit la cap pe mama şi sora mea. Cînd am ajuns la spital, erau deja moarte", a povestit Raddam al-Aswadi. "După perioada de doliu voi da în judecată armata americană. Lansez un apel către toţi irakienii oneşti, pentru a dezvălui, împreună cu mine, scandalul crimelor comise de armata americană împotriva oamenilor nevinovaţi", a adăugat el.

Incidentul, care s-a produs la ora locală 15.00 (ora 13.00, ora României), la Samara, localitate aflată la 125 de kilometri la nord de Bagdad, a fost anunţat joi, de armata americană. "Un autovehicul a pătrus într-o zonă clar delimitată ca fiind interzisă, în apropierea unui post de observaţie al coaliţiei. Maşina a refuzat să se supună ordinelor repetate prin semnale vizuale şi sonore de oprire şi ca urmare au fost trase focuri de armă pentru a opri vehiculul. Maşina s-a oprit, a schimbat direcţia şi a părăsit imediat zona", a explicat armata americană într-un comunicat. "Forţele coaliţiei au primit mai tîrziu rapoarte de la poliţie potrivit cărora cele două femei au murit la spitalul din Samara, ca urmare a rănilor cauzate de glonţ. Este posibil ca una dintre aceste femei să fi fost însărcinată", a declarat armata americană, potrivit căreia, o anchetă a fost deschisă pentru a se determina circumstanţele incidentului. "Victimele se numesc Nabiha Jassim al-Aswadi, în vîrstă de 35 de ani şi care era însărcinată şi Saliha Hamad Hassan al-Aswadi, în vîrstă de 55 de ani. Acestea se îndreptau spre spital, într-o maşină condusă de fratele şi fiul celor două, pentru ca Nabiha să poată naşte", a spus un poliţist irakian care a solicitat să nu i se dezvăluie identitatea. Directorul spitalului din Samara a confirmat că una dintre femei era însărcinată.

Forţele americane au fost sistematic acuzate că recurg excesiv la forţă împotriva vehiculelor care se apropie prea rapid de centrele de control, chiar dacă au demarat anchete privind erorile presupuse că au fost săvîrşite faţă de civili, în cursul operaţiunilor militare. Procedurile de luptă ale armatei americane presupun tragerea unui foc de avertisment, înainte de a încerca oprirea vehiculului. Însă, dacă vehiculul se deplasează cu viteză, glonţul poate nimeri cabina şoferului.

Taguri articol


12