„Frăţia sau concurenţa corupţiei?”

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Editorial

„Frăţia sau concurenţa corupţiei?”

Politică 22 Iulie 2009 / 00:00 505 accesări

Această întrebare retorică absolut genială îi aparţine ziaristului Bogdan Chireac şi a fost rostită recent la un post de televiziune! Pe jumătate interogaţie, pe jumătate exclamaţie, un asemenea enunţ rezumă impecabil atmosfera confuză din România de astăzi, patronată de Traian Băsescu, dar face şi o surprinzătoare conexiune între evenimente politice sau economice autohtone care, la prima vedere, nu-ţi lasă impresia că ar avea vreo legătură. Haideţi să descoperim împreună ce înseamnă opţiunea halucinantă între „frăţia sau concurenţa corupţiei”…

Să luăm, de pildă, o suită de informaţii comentate în ultimele zile, sau doar dezvăluite de presă „la cald”, ca să vedeţi cît este de greu să descoperi începutul şi capătul firului, pe lîngă hăţişul de încrengături care transformă „firul” într-o plasă în care se leagănă, ca într-un hamac, frăţia şi concurenţa corupţiei. Vă las pe voi să faceţi deosebirea!

După Ministerul Tineretului şi Sportului, a intrat în colimatorul Parlamentului Ministerul Turismului. Ambele instituţii fac parte din cele cinci ministere pedeliste, nou înfiinţate pe timp de criză, în condiţiile în care Emil Boc se laudă că face economii „la sînge”. Frăţie sau concurenţă? S-a descoperit că fanteziile turistice ale Elenei Udrea au costat cu peste 50% mai mult decît „neglijenţele” sau abuzurile administrative ale Monicăi Iacob-Ridzi, cu care, parţial, presa susţine că s-a finanţat şi campania EBEI. Ambii miniştri au legături directe de prietenie sau alianţă politică cu actualul preşedinte. Frăţie sau concurenţă? Recenta declaraţie a lui Gheorghe Flutur, conform căreia Parlamentul este hotărît să dea „undă verde” cercetării penale în cazurile Năstase şi Tăriceanu, respectiv dosarul „Sterling”, dar mai „analizează” situaţia doamnei Ridzi, l-a determinat pe analistul Iosif Boda să exclame: „Diavolul se ascunde în detalii şi în… proceduri parlamentare!” Frăţie sau concurenţă? Apropo de demersul curajos al Ecaterinei Andronescu, în legătură cu unele diplome măsluite sau cumpărate, nu vi se pare cel puţin interesant că Monica Iacob-Ridzi a absolvit „Spiru Haret”, iar Elena Udrea „Dimitrie Cantemir”, asupra celei de-a doua universităţi private planînd unele suspiciuni, deoamcadată mai mici decît în cazul celei dintîi? Frăţie sau concurenţă? În prelungirea acestui labirint halucinant, în care te rătăceşti, pur şi simplu, nu este ciudat că toţi miniştrii dau vina pe criză, ori îşi justifică neputinţele prin ea, în timp ce Ministerele de Turism şi Tineret au cumpărat ştiri, reportaje şi reclame, atît de la unele televiziuni româneşti, cît şi de la altele străine, cu costuri de trei ori mai mari decît preţul pieţei?! În fine, Simona Plăcintă, noul ministru instalat peste noapte în locul doamnei Ridzi, are mai multe NUP-uri la activ, a uitat să-şi declare o firmă prosperă şi este studentă la - aţi ghicit! - Spiru Haret, deşi a susţinut iniţial că ar avea studii superioare... Frăţie sau concurenţă?

Vă spuneam la început ce enunţ retoric genial a comis un ziarist şi cît de bine defineşte el confuzia din România, făcînd conexiunea între evenimente ce par să nu aibă nicio legătură între ele. Aâi văzut că este aproape imposibil să descoperi începutul şi capătul firului, transformat într-un hăţiş ce seamănă cu un hamac în care se leagănă frăţia şi concurenţa corupţiei. Dar toată această pînză de păianjen, din care v-am desenat doar un fragment, trebuie să fie urzită de cineva! De cine, oare: sistemul sau omul?



12