90 DE PERSOANE, AUDIATE Şapte directori de bănci, mai mulţi notari şi câteva nume mari din mediul de afaceri bucureştean sunt vizaţi într-o nouă anchetă-şoc a Direcţiei de Investigaţie a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) privind o fraudă bancară de peste 85 milioane euro. Dintre ei se remarcă directorul grupului BRD Dorobanţi din Bucureşti, Dana Băjescu, notarul Paula Rosenberg, soţia artistului Damian Drăghici şi afaceriştii Marius Locic şi fraţii Creştin, suspectaţi a fi capii afacerii. Şi actualul vicepreşedinte al Volksbank, Lucian Cojocau, a fost adus la audieri, alături de alţi cinci şefi de sucursale BRD şi reprezentanţi ai ATEbank. Motivul - aproape acelaşi ca în cazul grupării Stan - Ruse, oprită de DIICOT în urmă cu câteva luni, şi anume credite ilegale pentru 35 de firme, contractate cu acte false şi cu sprijinul bancherilor. Anchetatorii au făcut ieri 48 de perchiziţii la domiciliile celor vizaţi, în municipiul Bucureşti şi în judeţele Satu Mare, Ilfov şi Vâlcea, ridicând diverse documente. Din primele informaţii, gruparea ar număra 58 de membri, însă la audieri vor ajunge peste 90 de persoane. „Sub coordonarea unor persoane influente din mediul de afaceri din municipiul Bucureşti, învinuiţii au realizat beneficii financiare substanţiale prin săvârşirea de fraude bancare”, sună comunicarea oficială a DIICOT.
CUM SE FURA Procurorii susţin că membrii grupului infracţional ar fi fost sprijiniţi de şapte directori generali sau directori comerciali ai unităţilor bancare, acuzaţi că ar fi coordonat procedurile de selecţie a firmelor, ar fi dat avize pentru risc şi ar fi aprobat creditele, deşi documentaţiile firmelor nu întruneau cerinţele legale. Totodată, gruparea ar fi fost sprijinită şi de şase funcţionari de la unităţile bancare, în cursul gestionării dosarelor de creditare. Membrii grupării ar fi beneficiat şi de sprijinul unor evaluatori autorizaţi, prin întocmirea unor rapoarte de evaluare pentru bunuri imobile estimate la valori mai mari decât cele reale, în vederea ipotecării lor cu ocazia încheierii contractelor de creditare, potrivit procurorilor DIICOT. În acelaşi dosar sunt cercetaţi şi patru notari publici care ar fi încheiat şi autentificat contractele de garanţie ipotecară.
BANCHERII, COOPERANŢI Volksbank a confirmat, printr-un comunicat, că a fost prejudiciată cu circa 8 milioane euro în acest caz, precizând că a sesizat încă din 2010 autorităţile, în cazul unor dosare de credit în care s-au utilizat documente falsificate. Potrivit bancherilor, creditele au garanţii imobiliare, care vor fi executate silit. Şi BRD a anunţat că activitatea băncii nu este afectată de percheziţiile DIICOT la două dintre unităţile sale: „Am asigurat condiţiile necesare efectuării percheziţiilor, conform mandatelor emise de autorităţi. Cooperăm de mai multe luni cu autorităţile în acest caz”. Ancheta şifonează încă o dată imaginea sectorului bancar românesc, mulţi români întrebându-se, pe bună dreptate, cum se face că toţi afaceriştii iau credite de milioane de euro, pe care nici măcar nu le rambursează, în timp ce managerii cinstiţi sunt goniţi din bănci.