Fraudă de milioane cu ceasuri şi bijuterii

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Reţea internaţională destructurată

Fraudă de milioane cu ceasuri şi bijuterii

Eveniment 11 Martie 2014 / 00:00 4576 accesări

Patru români şi un cetăţean italian au pus la cale o afacere... intracomunitară cu ceasuri de lux şi bijuterii, din care au câştigat sute de mii de euro. Povestea lor de succes a ajuns, însă, în atenţia procurorilor, care au descoperit că aceştia au prejudiciat statul român cu peste 12 milioane de lei. Indivizii nu au apucat să se bucure prea mult de banii obţinuţi, pentru că partenerii lor de afaceri italieni au depus plângeri împotriva lor. Ion Roşu, Bogdan Roşu, Andrei Roşu, Florin Cătălin Ivan şi Paolo Pagliotto sunt acuzaţi de spălare de bani, înşelăciune, transmiterea fictivă a părţilor sociale sau a acţiunilor deţinute într-o societate şi evaziune fiscală. Procurorii anticorupţie i-au trimis ieri în judecată, dosarul ajungând la Curtea de Apel Bucureşti. Potrivit anchetatorilor, în 2008, Ion Roşu, Andrei Roşu şi Bogdan Roşu au înfiinţat SC Belgravo Trade SRL Bucureşti, firmă care se ocupa de vânzarea de ceasuri de lux şi bijuterii, după care au încheiat un contract de colaborare cu o firmă din Italia. Înţelegerea era ca românii să cumpere de la partenerul italian marfă şi să o revândă în România, prin intermediul magazinelor de prezentare din Bucureşti şi Constanţa, dar şi pe site-ul firmei, www.belgravo.ro. Pentru a avea un aliat în Italia, cei doi români l-au cooptat în afacere pe Paolo Pagliotto, care deţinea o societate comercială şi care s-a ocupat de transportul ceasurilor şi bijuteriilor din Italia în România, dar şi de plata bunurilor. „Relaţiile comerciale s-ar fi derulat în condiţii bune şi cu respectarea obligaţiilor asumate de ambele părţi până la sfârşitul anului 2009 - începutul anului 2010, când SC Belgravo Trade SRL ar fi achiziţionat, în mai multe tranşe, marfă în valoare de 502.427,65 euro, pe care nu ar mai fi plătit-o furnizorului”, se arată într-un comunicat remis de Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) Bucureşti.

TÂLHĂRIE SIMULATĂ Procurorii spun că, în decembrie 2009, Pagliotto ar fi ridicat de la partenerul italian marfă în valoare de 297.700 de euro, pe care urma să i-o dea lui Bogdan Roşu. Conform documentelor de însoţire a bunurilor, acestea ar fi urmat să fie predate în regim de consignaţie unei firme din Cipru, controlată tot de Bogdan Roşu. Ulterior, după ce a intrat în posesia bunurilor, Pagliotto ar fi reclamat autorităţilor italiene faptul că, în timp ce se afla în biroul său din Verona, ar fi fost atacat de persoane necunoscute, care i-au furat bijuteriile ce urmau să fie trimise în România. Din acest motiv, Bogdan Roşu a refuzat să plătească marfa. Pe 1 iunie 2010, firma italiană a formulat plângeri penale împotriva românului şi a lui Pagliotto, acuzându-i de înşelăciune. În septembrie 2010, alte două societăţi comerciale italiene i-au reclamat pe Bogdan Roşu, Ion Roşu şi Paolo Pagliotto pentru o înşelăciune de 502.200 de euro.

NEREGULI În timp ce ancheta autorităţilor italiene era în plină desfăşurare, poliţiştii români şi inspectorii fiscali au început verificările la SC Belgravo Trade SRL. Anchetatorii spun că, în urma controlului, au fost descoperite mai multe nereguli în activitatea firmei. Pe de o parte, administratorii societăţii ar fi omis să înregistreze în contabilitate mai multe operaţiuni contabile. Pe de altă parte, aceştia au înregistrat fictiv numeroase livrări intracomunitare de ceasuri şi bijuterii către patru societăţi din Cipru, prejudiciind bugetul de stat cu 11.807.296 lei prin deducerea ilegală a TVA. Oamenii legii au stabilit că, deşi marfa a fost vândută, în mare parte, mai multor persoane fizice, nefiind întocmite documente fiscale în acest sens, în contabilitate erau înregistrate facturi din care reieşea că bunurile au fost comercializate în Cipru. Iar şirul ilegalităţilor nu s-a oprit aici. În 2010, Ion Roşu a cesionat fictiv părţile sociale ale SC Belgravo Trade SRL unui cetăţean moldovean, pentru a se sustrage de la urmărirea penală. La scurt timp de la această manevră, pentru a nu fi nevoiţi să renunţe la afacerile ilegale, Bodgan Roşu şi Ion Roşu au introdus în circuitul fraudulos o altă firmă pe care o deţineau - SC Double Image International SRL Bucureşti. Potrivit DNA, noua societate „ar fi fost folosită pentru vânzarea bunurilor achiziţionate anterior prin intermediul SC Belgravo Trade SRL, cauzând statului român un prejudiciu de 787.081 de lei prin deducerea nelegală a TVA pentru perioada 1 ianuarie 2010 - 30 noiembrie 2011.



12