Fregata „ Regele Ferdinand” a ajuns, ieri, în dana militară a portului Constanţa, după o perioadă de aproape două săptămîni. Schela navei a fost lăsată la mal în jurul orei 10. Comandantul fregatei, cpt. cdor. Marian Săvulescu, a prezentat raportul locţiitorului comandantului Flotei, contraamiralui de flotilă dr. Aurel Popa, care a felicitat echipajul pentru bunele rezultate obţinute în cadrul exerciţiului “Breeze/Certex 08”, desfăşurat în apele teritoriale ale Bulgariei, în perioada 8-17 iulie. Echipajul format din 203 marinari s-a întors cu un camarad mai puţin, motiv pentru care s-a păstrat un moment de reculegere în memoria maistrului militar principal Valeriu Toma, care a murit, săptămîna trecută, din cauza unui stop cardiac în portul bulgăresc Burgas, unde era ancorată nava.
Breeze/Certex 08
Exerciţiul militar a reprezentat practic o evaluare la nivel naţional a echipajului şi a fregatei “Regele Ferdinand” cu specialişti români, certificaţi NATO, din cadrul Centrului de Instruire, Simulare şi Evaluare al Forţelor Navale Române (CISE), în prezenţa unor observatori din alte state semnatare ale Pactului Nord-Atlantic. La exerciţiu au mai participat nave, aeronave, submarine şi tehnică navală din Germania, Grecia, Franţa, Italia, Turcia şi Statele Unite. În trei zile de acţiuni pe mare s-au verificat capabilităţile fregatei împotriva atacurilor din mediile submarin, aerian sau pe mare. În timpul exerciţiului s-au folosit şi două avioane Suhoi 25 şi un submarin turcesc. Gazda operaţiunilor militare - Forţele Navale Bulgare - a participat cu 14 nave. În paralel cu „Regele Ferdinand”, bulgarii au evaluat, la rîndul lor, capabilităţile unei fregate proprii.
Noble Midas 08
Exerciţiul actual din Bulgaria fost o etapă pregătitoare pentru misiunile care se vor desfăşura, în toamna acestui an, în Marea Mediterană. Noble Midas 2008 va include evaluarea NATO nivel 3 pentru echipajul şi fregata românească. La această desfăşurare de forţe sînt deja anunţate 46 de nave mari de suprafaţă, patru submarine şi 22 de avioane, iar locaţia va fi în zona apelor dintre insulele Sicilia, Sardinia, şi Creta. Timp de 11 zile, o echipă de evaluatori va supraveghea zi şi noapte profesionalismul echipajului şi potenţialul navei sub pavilion românesc. “Examenul” nu va avea un grad diferit de dificultate faţă de Breeze-Certex, diferenţa constînd în faptul că evaluatorii vor aparţine numai unor ţări membre ale Pactului Nord-Atlantic. Din partea Forţelor Navale vor participa doar doi ofiţeri din componenţa CISE. Nava va pleca din ţară pe 19 septembrie, iar după un marş spre raionul de desfăşurare, din 26 septembrie pînă pe 7 octombrie, va participa la misiunea Active Endeavour 2008.
„Regele Ferdinand”
Din informaţiile comandorului Adrian Filip, în prezent, fregata este evaluată la stadiul unor posibilităţi de luptă antisubmarin limitate, deoarece inclusiv elicopterul Puma din dotare are doar capacităţi de salvare pe mare, dar, în viitor, „Regele Ferdinand” va fi echipată cu dotări antisubmarin de căutare şi atac cu torpile. Pe măsura dotării cu echipament împotriva navelor de suprafaţă, „Regele Ferdinand” va deveni „full capability”, dar deocamdată acesta rămîne doar o fantezie, întrucît nimeni nu cunoaşte data la care va fi achiziţionat acest armament. Prin participarea la „Noble Midas” şi la evaluările de tip NATO se urmăreşte pregătirea şi antrenarea acestei nave în spectrul de luptă, nu doar în misiuni de interdicţie maritimă. Rămîne însă o singură certitudine: devotamentul şi profesionalismul factorului uman de pe „Regele Ferdinand”.